Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj poljoprivrede u Srbiji
  • 14.10.2017. 12:30

Strategija razvoja poljoprivrede nije realna?

Član Akademijskog odbora za selo SANU Branislav Gulan ukazuje na probleme trenutnih strategija za razvoj poljoprivrede i nudi rešenja.

Foto: Dennis Jarvis / Flickr, Đorđe Simović
  • 970
  • 47
  • 0

Prema netačnim, podacima, analizama i prognozama, kako tvrdi član Akademijskog odbora za selo SANU Branislav Gulan, agrar bi trebalo da se razvija po stopi većoj od devet odsto godišnje.

On tvrdi da se od Strategije razvoja poljoprivrede od 2014. do 2024. godine mora odustati, jer je "netačna, nerealna, neostariva i štetna za Srbiju".

Pad veći od 20%

Gulan tvrdi da su ostvareni rezultati pokazali da je strategija bila plan nerealnih želja:

"Protekle dve i po decenije agrar u Srbiji je imao prosečnu godišnju stopu rasta od 0,45 odsto. U prvoj godini njene primene, posle katastrofalnih poplava, agrar je 2015. godine imao pad od osam odsto, a godinu dana kasnije rast od osam odsto. Ove, 2017. godine pad će iznositi više od 20 odsto", navodi se u tekstu na sajtu Makroekonomija.

Smatra da bi trebalo da se donese novi, realan plan razvoja agrara. Taj dokumenat bi, prema njegovom mišljenju, morala da usvoji Skupština Srbije, kako bi bio dugotrajan i obavezivao buduće vlade i ministre.

Naseljavanje

U Srbiji je trenutno 50.000 praznih kuća bez vlasnika i oko 150.000 kuća u kojima niko ne živi. 350.000 registrovanih gazdinstava broji samo 15.000 - 20.000 junadi.

Gulan: Treba nam realna strategija

"Prazne staje neće moći odjednom da se napune, ali boljom i stimulativnom agrarnom politikom, povratkom poverenja i radom iz godine u godinu - to je moguće", smatra Gulan.

Dodaje da tek potom treba graditi sisteme za navodnjavanje. Cela Srbija, zajedno sa staklenicima i plastenicima, navodnjava najviše 100.000 hektara.

"U poslednjih 17 godina bilo je 13 ministara koji su to obećavali. Da su izgradili sisteme za navodnjavanje samo za 10.000 hektara svako za svog mandata to bi bilo novih 130.000 hektara", ističe Gulan.

Gulan: Zadruge su dobra ideja

Akcija ,"500 zadruga u 500 sela Srbije" je dobra ideja, smatra Branislav Gulan. Navodi da to podrazumeva formiranje novih naselja tamo gde nestaju sela, koja će biti urbana i imati minimum 500 stanovnika:

"Oni će za život imati neophodnu infrastrukturu, bolnice, poštu, školu, crkvu, kafanu. Mladima, koji hoće da proizvode hranu i žive na selu, prema obećanjima, dodeliće se zemlja na uživanje i obradu, uz 10.000 evra po osobi. Radi se o državnom posedu od ukupno 230.000 hektara njiva".

Prema podacima Zadružnog saveza Srbije u ovoj godini su osnovane ukupno 154 nove zadruge, od čega je trećina u pet okruga na jugu Srbije.

Agroindustrija kao šansa

Gulan smatra i da je potrebno osposobiti agencije i institucije preko kojih će se realizovati pretpristupni fondovi namenjeni našoj državi. Zalaže se i za uvođenje modernog knjigovodstva na gazdinstvima, kako bi se mogla planirati i pratiti proizvodnja.

"Nova strategija i akcioni plan moraju imati multifunkcionalni prilaz, koji uključuje oporavak stočarstva, organsku proizvodnju i agro-etno turizam. To su odlike savremene poljoprivrede, kojoj Srbija treba da teži. Treba razvijati uspešan porodični biznis na poljoprivrednim gazdinstvima", naglašava Branislav Gulan.

Foto: Dennis Jarvis / Flickr, Đorđe Simović


Izvori

Makroekonomija


Tagovi

Branislav Gulan Agroindustrija Zadruge Selo Navodnjavanje Stopa godišnjeg rasta Poljoprivreda


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.