Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanje svinja
  • 25.11.2022. 18:00

Svinjokolja: Držite se četiri pravila za kvalitetno i zdravstveno ispravno meso

Mnogi će ovaj vikend iskoristiti za tradicionalno klanje svinja. Na šta prvenstveno morate da pazite?

Foto: Depositphotos/mironovm
  • 852
  • 77
  • 0

Vreme je godine kada se u mnogim seoskim dvorištima obavlja svinjokolja. Nadolazeći vikend mnogi će tradicionalno iskoristiti za klanje svinja, obradu i preradu mesa u hranu koju će jesti gotovo cele sledeće godine. 

Nekoliko je pravila kojih se treba držati da bi upravo ta hrana bila zdravstveno ispravna i sigurna. 

24-satno gladovanje

Prvo pravilo kojeg se treba držati je da se svinjama 24 sata pre klanja uskrati hrana. Ali, voda joj mora svakako biti obezbeđena.

"Preporuka je uskratiti joj hranu barem 24 sata pre klanja isključivo zato da se očisti njen probavni trakt da ne bi došlo do zaprljanja, kontaminatcije mesa prilikom eventualnog oštećenja probavnog trakta kod samog klanja", kaže profesor Vladimir Margeta koji je i sam uzgajivač svinja. 

Iako, komentariše da s aspekta tehnoloških parametara kvaliteta mesa gladovanje i nije preporuka jer dolazi do pada pH vrednosti i povećanja kiselosti mesa. Ali, ne u tolikoj meri da će doći do izražajnijeg negativnog uticaja. 

Smanjite stres 

Kada je reč o kvalitetu mesa, na njega znatno utiče stres kojeg će svinja doživeti ovom prilikom. Stres je posledica naglog gubitka glikogena koji obezbeđuje energiju kako ljudima tako i životinjama te održava pH vrednosti mesa. Ako do njega dođe, u vrlo kratkom vremenu se potroši glikogen i pH mesa se snižava zbog čega dolazi do hemijskog procesa gde ono postaje bledo, mekano, otpušta veću količinu vode i gubi kvalitet potreban za preradu u tradicionalne suhomesnate proizvode. 

Kako pravilno omamiti svinju bez nanošenja boli i opasnosti za ljude?

"Svinju pripremate za klanje njen celi životni vek i odnos kojeg imate prema njoj, primenićete i kod klanja, ili žrtvovanja, kako se sve češće naziva ovaj čin", kaže Margeta koji tvrdi i uveren je, da se većina uzgajivača i stočara dobro odnosi prema životinjama pa sam taj stres prilaska, hvatanja i omamljivanja pre samog klanja ipak sadrži određenu dozu humanosti.

"Tim više što postoje uređaji za omamljivanje koji smanjuju patnju životinje. U tom se pogledu dosta postiglo, napredak je vidljiv."

Kvalitet mesa zavisi od toga kako se ponašate prema živoj životinji (Foto: M.Pavlović)

Mora iskrvariti do kraja

Nakon omamljivanja i samog klanja životinje, važno je pričekati da ona bude potpuno mrtva i da iskrvari pre bilo kog daljeg postupka. Ljudi nekada žure pa se dogodi da životinja još bude živa, zgrči mišiće pa prilikom šurenja udahne vodu. 

"Ništa se neće dogoditi ako se malo pričeka. Bolje je biti siguran da je životinja mrtva nego da se prerano stavi u vrelu vodu. Ako je živa, usled šoka i stresa dolazi do grčenja mišića, ali i automatskog refleksnog povlačenja i gutanja vode što može dovesti do kontaminacije mesa", pojašnjava. 

Držite se urednosti 

Na kraju, pravilo kojega se, verujemo svi držite je da sav alat, pribor, posude, stolovi i drugo budu čisti, da ne dolaze u dodir s fecesom kako se ne bi prenelo na meso.

"To se posebno odnosi na ono koje se koristi za suhomesnate, trajne ili polutrajne proizvode jer osim zaraze određenih komada, može upropastiti sav trud", upozorava Margeta koji kaže da iz iskustva i prakse zna da su takvi slučajevi vrlo retki. 

"Naša klasična klanja izgledaju tako da biste ih odmah zabranili. U novembru je puno blata, kiše, sve deluje prljavo, ali ljudi jako drže do urednosti jer su svesni da proizvode hranu za sebe", zaključio je. 


Tagovi

Svinjokolja Pravila Uskraćivanje hrane Omamljivanje svinje Iskrvariti do kraja Šurenje Urednost Sres Kvalitet mesa


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.