Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savet stručnjaka
  • 17.06.2024. 14:00

Tropske temperature narednih dana - koji su rizici u zaštiti biljaka?

U najavljenim uslovima tropskih temperatura i odsustva padavina očekuje se ubrzani razvoj štetočina u biljnoj proizvodnji

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 198
  • 19
  • 0

Od sutra (18.jun) se u Srbiji očekuje pretežno sunčano i vrlo toplo vreme sa dnevnim maksimumima od 31 do 35 °C. U najavljenim uslovima tropskih temperatura i odsustva padavina očekuje se ubrzani razvoj štetočina u biljnoj proizvodnji, podizanje njihove brojnosti i štete na usevima i zasadima, upozoravaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

Ova služba precizira za koje štetne organizme se prognozira povećana aktivnost, ali i koje biljne proizvodnje su najugroženije.

Grinje

U usevima soje, lubenica i drugih vrežastih kultura, kao i u zasadima višanja, šljiva, jabuka i krušaka se očekuje naglo podizanje populacije grinja (obični paučinar, crveni voćni pauk, rđaste grinje) i moguće štete usled njihove ishrane. Grinje treba tražiti na naličju lista, najpre po obodnim delovima. 

"Kada se prisustvo ovih štetočina uoči na vreme, tretman se može obavljati samo uz ivične delove parcele kako bi se sprečilo širenje na celu površinu. Prilikom suzbijanja, zbog istovremenog prisustva svih stadijuma razvića i slabog delovanja akaricida na jaja, potrebno je primeniti dva vezana tretmana u razmaku od sedam dana", savetuje PIS.

U borbi protiv grinja i vaši mogu pomoći beli luk i ljuti začini

S obzirom na to da se ove štetočine nalaze na naličju lista, potrebno je primeniti veću količinu radnog rastvora. Jedan od akaricida koji ima najširu registraciju je onaj na bazi aktivne materije abamektin, dok je u usevima soje registrovan još i fenpiroksimat, a u usevima jabuke bifenazat, heksitiazoks, klofentezin (kruška), acekvinocil, piridaben, tebufenozid i spirotetramat.

Cikade

U zasadima vinove loze se za koji dan očekuje pojava trećeg uzrasnog stupnja cikade Scaphoideus titanus. Ona je prenosilac fitoplazme koja prouzrokuje zlatasto žutilo vinove loze, koje vrlo brzo može da uništi vinograde. Suzbijanje ove cikade u vinogradima je neophodno kako bi se sačuvala proizvodnja grožđa.

"Treba ih tražiti na naličju donjih listova koje pažljivo i polako treba okretati jer su veoma pokretljive. Za suzbijanje je registrovan insekticid na bazi flupiradifurona."

Kako smo ranije pisali, na čokotima se uočava promena boje listova i nekroze između lisnih nerava. Zavisno od sortimenta vinove loze, boja listova na zaraženim čokotima je različita. Kod obojenih sorti listovi su svetlo crveni, odnosno tamno ljubičasti. Svetlo žuta do žuto zlatna boja se uočava na inficiranim listovima belih sorti.

U usevima šećerne repe je pre desetak dana uočeno prisustvo cikada. Sa tropskim talasom se očekuje njihovo brojnije prisustvo. Zbog problema gumoze šećerne repe od prethodne godine koju izaziva fitoplazma koju prenose cikade, preporučuj se primena insekticida uz zaštitu od cercokpore pogotovo u Banatu i Sremu gde je ova problematika gumoze bila najizraženija. 

Tripsi

Ozimi lukovi se i dalje skidaju i u toku je masovan prelet tripseva na prolećne lukove. Tropske temperature će ubrzati njihov razvoj i podići populaciju. U usevima luka su registrovani insekticidi na bazi formetanat-hidrohlorida, cijantraniliprola i spinosada.

Tripsi (foto: PIS)

Tripsi su uočeni i u pojedinim zasadima bresaka, a njihovo prisustvo se proverava metodom otresanja grana sa plodovima na belu podlogu (tacnu, papir). Za suzbijanje u zasadima bresaka je moguća primena insekticida na bazi cijantraniliprola koji je registrovan za suzbijanje breskvinog smotavca koji je takođe prisutan u zasadima.

Kukuruzna sovica

Kukuruzna ili pamukova sovica je jedna od najopasnijih štetočina na svetu, a hrani se sa oko 250 biljaka

"Već sada se u usevima registruju jaja. Sa najavljenim toplotnim talasom očekujemo dolazak novih jedinki i piljenje gusenica iz već prisutnih jaja", upozorava PIS.

Mere zaštite se sprovode kada počne piljenje gusenica i kada jaja promene boju iz bele u smeđu. Pojedinačna ili u grupicama treba tražiti na listovima ili generativnim oganima najrazvijenih biljaka kod kojih se odvijaju intenzivan rast i plodonošenje. Prvi uzrasni stupnjevi gusenica se hrane listovima dok stariji prelaze na pupoljke, cvetove i plodove. U usevima kukuruza su registrovani insekticidi na bazi deltametrina, hlorantraniliprola, a za organsku proizvodnju na bazi azadirahtina i Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki. U usevima paprike i paradajza su registrovani insekticidi na bazi emamektin benzoata, hlorantraniliprola, deltametrina, cijantraniliprola, metaflumizona i spinetorama. 

U uslovima suvog i toplog vremena patogeni koji se neometano razvijaju su prouzrokovači pepelnica i protiv njih treba redovno preduzimati mere zaštite. Ugroženi su usevi lubenica, dinja, tikvica, šargarepe, kao i zasadi jabuka, vinove loze.

U zasadima jabuka, bresaka i šljiva treba obratiti pažnju i na smotavce. O zaštiti od ovih i drugih štetnih organizama budite u toku prateći regionske preporuke po biljnim vrstama. 

Prilikom primene pesticida se treba pridržavati uputstva za upotrebu i propisanih karenci.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Toplije vreme Zaštita useva PIS Zlatasto žutilo vinove loze Pepelnica Kukuruzna sovica Smotavac Grinje


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".