Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krušaka
  • 08.04.2024. 09:00

U borbi protiv grinja i vaši mogu pomoći beli luk i ljuti začini

Sedam do 10 dana nakon završetka precvetavanja često dolazi do napada grinja i vaši koje mogu da dovedu do opadanja tek zametnutih plodova.

Foto: Bojan Kecman
  • 214
  • 28
  • 0

Na pojavu kruškinje grinje i lisnih vaši nije dovoljno obaviti samo prskanje bakarnim preparatima pred početak vegetacije. Borba protiv ovih štetočina nastavlja se i posle cvetanja.

Zavisno od regije, kruške su trenutno u fazi precvetavanja ili punog cvetanja. Sedam do 10 dana nakon završetka precvetavanja često dolazi do napada grinja i vaši koje mogu da dovedu do opadanja tek zametnutih plodova.

Stvara gale na listovima

Kruškina grinja, Eryosiphe pyri, nije bezazlena štetočina u voćnjacima. Štetu izazivaju larve koje se razvijaju iz jaja ubušenih u rano proleće. Slično lisnim vašima, larve sišu sokove što dovodi do pojave crvenkastih gala na naličju i licu listova.

Napad grinja

Kasnije, dolazi do uvijanja listova i prelaska u smeđu boju. Listovi se potom sasuše što izaziva defolijaciju stabala. Često se vidi da, na jednom stablu, ima grozdova sa i bez napadnutih plodova što znači da je napad umeren ali, vrlo često, naročito u slučaju sušnijeg proleća, napadnuta su cela stabla.

Suzbijanje grinja

Najefikasniji način je upotreba insekticida, akaricida, koji se mogu naći u svakoj apoteci. Korišćenje jednog te istog preparata dovodi do rezistentnosti štetočine pa se o tome mora voditi računa, najbolje konsultacijama sa stručnjacima za zaštitu biljaka.

Heksitiazoks, abamektin, spirodiklofen, samo su neke od aktivnih materija koje se koriste u tretmanima. Mogu pomoći i sredstva koja imaju sumpor u sebi, a od alternativnih metoda, najbolji je beli luk. Na tržištu su se poslednjih godina pojavila i zaštitna sredstva sa smeđim i crvenim algama koja takođe imaju uticaja na sprečavanje razvoja grinja.

I vaši uvijaju listove

Lisne vaši, Aphis, takođe su česta štetočina u zasadima krušaka i pratilac grinja. Dovode do uvijanja listova, a štetu čine male zelene ili crne larve koje sišu sokove i dovode do uvijanja listova zbog čega plodovi nemaju dovoljno hranljivih materija i nakon kratkog perioda, opadaju.

Uši privlače mrave koji sišu mednu rosu, a upravo je medna rosa razlog pojave gljive čađavice i ostalih bolesti na kruškama.

Iako je mnogo insekticida zabranjeno, još se mogu pronaći sredstva koja suzbijaju lisne vaši. Ne podnose dobro ljute začine kao što je na primer, kapsaicin iz ljutih paprika.


Tagovi

Grinje Crvene alge Smeđe alge Rezistentnost Defolijacija stabala Uvijanje listova Kapsaicin Lisne vaši


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.