Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nagrade na Agritechnici 2017
  • 16.11.2017. 16:00

Uništavač strnjišta i autonomni sistem vršidbe osvojili zlato

Od 320 odobrenih prijava, dve inovacije su dobile zlatnu, a 29 srebrnu medalju na sajmu Agritechnica u Hanoveru. Donosimo vam spisak nagrađenih inovacija!

  • 698
  • 32
  • 0

Više od 2.800 izlagača, iz 53 zemlje, predstavljaju svoje inovacije u Hanoveru na sajmu Agritechnica pod temom Green Future - Smart Technology (Zelena budućnost - pametna tehnologija) na površini oko 40 hektara! Sajam se održava od 12. do 18. novembra 2017. godine.

Nezavisno stručno povereništvo, koje je imenovalo DLG (nemačko poljoprivredno društvo), na osnovu strogih kriterijuma, odredilo je dobitnike Nagrada za inovaciju Agritechnica od 320 odobrenih zahteva za inovacije proizvoda. U nastavku vam donosimo dobitnike dveju zlatnih i 29 srebrnih medalja.

Dobitnici srebrnih medalja za inovacije na sajmu Agritechnica

Dobitnici zlatnih medalja

Prvi dobitnik zlatne medalje za inovacije je StalkBuster kompanije Kemper Maschinenfabrik GmbH & Co. KG, koji je ta kompanija napravila u saradnji s kompanijom John Deere. StalkBuster je prva mašina za potpuno uništavanje strnjišta kako bi se sprečilo širenje kukuruznog moljca, koji inače često prezimljava u ostacima nakon berbe, da bi se ponovo aktivirao sledeće godine.

Drugi dobitnik zlatne nagrade je Cemos Auto Threshing - autonomni sistem vršidbe za Claas kombajne. To je prvi sistem koji automatski postavlja tangencijalni sistem vršidbe na slamotresima i kombajnima. Kao takav, on znatno doprinosi optimizaciji kvaliteta rada i performansi. U zavisnosti od strategije koju je operator uneo u sistem, postavlja brzinu bubnja i razmak radi najboljiš mogućih rezultata u trenutnim uslovima žetve.

29 dobitnika srebrne medalje

1) VarioPull kompanije Fendt - s posebnom raspodelom težine na zadnjim i prednjim osovinama, pa je tako distribucija težine uvek ista.

2) e100 Vario kompanije Fendt - 100% električni traktor. Može da radi do 5 neprekidnih sati pod "stvarnim" uslovima. Izvor energije je 650V litijum-jonska baterija kapaciteta oko 100kWh.

Pročitajte više o Fendt e100 Vario - 100% električnom traktoru koji radi neprekidno do 5 sati!

3) CEMOS za traktore kompanije Claas - sistem pomoćnog operatera koji optimizuje postavljanje priključnih mašina.

4) EZ Ballast Wheels kompanije John Deere - tegovi postavljeni na točkove koji znatno doprinose uštedi goriva i zaštiti zemljišta.

5) Prvo proaktivno i automatsko podešavanje sistema kombajna kompanije New Holland - proaktivni sistem se oslanja na tradicionalne senzore i sisteme upravljanja koji su dopunjeni novim senzorom pritiska na sistemu čišćenja koji indirektno meri opterećenje sita. Ta tehnologija ima veći uticaj na brzinu rotora.

6) MultiCoater CM 300 kompanije PETKUS - mašina za preradu semena. Sistem koji posebno obrađuje obložene semenke unutar komore za mešanje i suši ih. To je omogućeno posebnom tehnologijom vazdušnog jastuka u kombinaciji s deflektorima bez metala.

Fliegl Büffel kompanije Fliegl

7) Fliegl Büffel kompanije Fliegl - platforma za utovarivanje s rotorom i srednjim rezervoarom. Inovativni sistem pretovara s rotorom sa srednjim rezervoarom podiže biljke, reže ih i uvlači u srednji rezervoar, odakle se materijal prebacuje na prikolicu.

8) AXION 900 TERRA TRAC kompanije Claas - prvi traktor koji pozadi ima gusenice i suspendovanu prednju i zadnju osovinu.

9) Flexwave Grain Silo Unloading System kompanije GSI Hungary Kft - sistem za pražnjenje silosa koji potpuno prazni prostor bez dugotrajnog i opasnog ručnog rada.

LiftCab sistem podizanja kabine

10) LiftCab kompanije Maschinenfabrik Bernard Krone - sistem koji omogućava podizanje cele kabine do 70 centimetara.

11) Sensosafe kompanije Pöttinger - senzori koji detektuju divljač sakrivenu u usevu kako bi ih zaštitili od kobnih povreda. Senzori su optički i infracrveni s ugrađenim LED svetlima koja otkrivaju životinje dok je mašina u pokretu.

12) Ventor 4150 kompanije Grimme - samohodni četvororedni kombajn za krompir sa sistemom za podizanje koji udvostručuje kapacitet.

13) ESV Electric Shut-off Valve kompanije Lechler - sistem na prskalicama, obuhvata ventil, električnu liniju i konektor za direktnu i sigurnu montažu na svim mlaznicama. Mlaznice se brzo otvaraju i zatvaraju, a CANbus sistem to kontroliše.

14) SwingStop pro kompanije Amazonen-Werke H. Dreyer u saradnji s Rometron B.V. - sistem na prskalici za maksimalnu tačnost prskanja kod precizne poljoprivrede.

15) SmaArt Camera System kompanije Fruit-Tec Adolf Betz - sistem za razređivanje cvetova. Kamera detektuje gustinu cvetanja pojedinačnog stabla i prenosi podatke na računar u vozilu u realnom vremenu.

16) Beacon+GPS+Sigfox - Fliegl COUNTER SX/Pöttinger PÖTPRO Guide kompanije Fliegl u saradnji s Pöttingerom - automatska komunikacija između mašina i sedišta farme nezavisno od mobilnih mreža. Beleži kretanje mašina inteligentnom procenom 3D senzora.

17) Stereoscopic row-crop CULTI CAM kompanije Claas sa saradnicima - kamera za 3D snimanje useva. Sistem javlja operateru ukoliko je na primer količina setve manja od optimalne, pa se tome prilagođava.

Stereoscopic row-crop CULTI CAM kompanije Claas

18) AutoTrac kompanije John Deere u saradnji s MONOSEM - upravljački sistem za preciznu kontrolu redova pri obavljanju poslova u polju.

19) SmartTurn kompanije Holmer u saradnji s kompanijom Reichhardt - sistem za okretanje kombajna uključujući podizanje i spuštanje adaptera. Time se smanjuje nepotrebno zbijanje zemlje, a njegova najveća prednost je smanjenje stresa kod vozača.

IDEAL kombajn

20) IDEAL kombajn kompanije AGCO (Fendt i Massey Ferguson) - prvi kombajn koji je razvijen od nule i ima posebne tehnologije.

21) SmartService 4.0 kompanije Amazone - pruža podršku kupcima i servisnim tehničarima tokom servisa.

22) Telematics Large Vehicle Alert System kompanije Claas - sistem koji upozorava vozače automobila o kretanju poljoprivrednih mašina na drumovima.

23) Kamera koja prati predsetvenu pripremu zemljišta kompanije Pöttinger u saradnji s New Hollandom - kamere snimaju površinu i stepen obrade zemljišta i prema tome sistem stvara ujednačena zemljišta, čak i pri različitim tipovima.

24) MARS kompanije AGCO (Fendt) - mobilni robot koji smanjuje zbijanje i smanjuje opasnost koju velike mašine predstavljaju ljudima i životnoj sredini. Roboti prijavljuju sve podatke o poslu u "Cloud" i međusobno komuniciraju s operatorom.

25) Farmdok kompanije Farmdok - softver za mobilnu i automatsku dokumentaciju poljoprivrednih podataka na terenu s pametnim telefonom/tabletom.

26) Agrirouter kompanije DKE sa saradnicima - univerzalna platforma za razmenu podataka za poljoprivrednike koji kombinuju mašine i aplikacije u svom poslu da bi pojednostavili rad i povećali efikasnost. Agrirouter prenosi podatke, ali ih ne skladišti.

LevelTurner kompanije Wienhoff

27) LevelTuner kompanije Wienhoff - sistem za optimizaciju opterećenja na priključnim mašinama i spreminku.

28) GPS kompanije KUHN - sistem za precizno oranje. Može se menjati broj plužnih tela u radu kako bi odgovarao snazi traktora i uslovima na njivi.

29) Smart Crop Damage Identification kompanije Agrocom - inteligentni sistem prepoznavanja oštećenja useva zbog divljači.

Izvor i foto: agritechnica.com


Tagovi

Kombajn Prskanje Nagrade Inovacije Traktor Zlatna medalja Precizna poljoprivreda Srebrna medalja Agritechnica 2017


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!