Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijemni ispit
  • 07.07.2022. 16:30

Veće interesovanje za upis na novosadski Poljoprivredni fakultet nego prošle godine

Atraktivni smerovi kao što je veterinarska medicina i fitomedicina popunjeni su u prvom roku, a slobodnih mesta ostalo je na još nekoliko smerova.

Foto: Arhiv poljoprivrednog fakulteta
  • 432
  • 100
  • 0

Završen je prvi konkursni rok za Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Pozitivno iznenađenje je da se ove godine upisalo za nešto više od 100 studenata u odnosu na prošlu godinu, odnosno njih 523.

O rezultatima prijemnog ispita, u novoj školskoj godini sa novom akreditacijom i svim izazovima koje očekuju studente i zaposlene na Poljoprivrednom fakultetu, govorio je za Agroklub prodekan za nastavu Mirjana Đukić-Stojčić.

"Pred nama je upis na tekuću školsku godinu, prijemni ispiti su završeni i u prvom konkursom roku imali smo ukupno 523 studenta", započinje razgovor Đukić-Stojšić i dodaje da su prijemni ispiti prošli u najboljem redu, svi studenti koji su izašli su položili isti.

Prodekan za nastavu Mirjana Đukić-Stojčić (foto: N. Odri)

Najviše zainteresovanih kandidata je bilo za smer veterinarska medicina i fitomedicina, gde su popunjeni kapaciteti, kako na budžetskim tako i na samofinansirajućim mestima.

"Studijski programi za koji je takođe bilo dosta zainteresovanih kandidata jeste pejzažna arhitektura i akroekonomija, gde su popunjena sva budžetska mesta ali ima još slobodnih smofinansirajućih", navodi naš sagovornik.

Ostali smerovi - brojčano na nivou prethodnih godina

Ova četiri studijska programa su svake godine atraktivna. Ostali studijski programi kao što je ratarstvo i povratarstvo, animalna proizvodnja, voćarstvo i vinogradarstvo, hortikultura, poljoprivredna tehnika, uređenje, korišćenje i zaštita voda i organska poljoprivreda spadaju u smerove gde postoji blago povećanje odnosno smanjenje broja studenata, ali je sve na nivou prethodnih godina.

"Ono što je dobro ove akademske godine jeste da se prijavio veći broj kandidata u odnosu na prošlu godinu i to više za 100 kandidata na konkursu, što je pozitivno iznenađenje za nas s obzirom na demografsku situaciju odnosno na smanjen broj dece u odnosu na prethodne periode.

Trend upisa na Poljoprivredni fakultet poslednjih godina opada ali se iskreno nadam zaista da ćemo ove godine da prevaziđemo to i da ćemo da krenemo nekon uzlaznom putanjom", kaže prodekan za nastavu.

Pogled na dvorište, odnosno baštu fakulteta (foto: arhiv poljoprivrednog fakulteta)

Na pitanje koje su mogućnosti zaposlenja nakon zavšetka ovog fakulteta prodekan za nastavu kaže da to puno zavisi i od završenih smerova. Kako ona navodi na smeru veterinarska medicina imaju najbolje studente i praksa pokazuje da svi koji su završili ovaj studijski program mogu da se smeste na tržištu rada, odnosno zaposle se po završetku studija i to u raznim klinikama, ambulantama, specijalističkim institutima i kao menadžeri u industriji hrane i lekova za životinje. Zatim nakon završetka fitomedicine veliki broj mladih se zaposli odmah nakon zavšetka studija.

"Ono što bih istakla da pojedini smerovi gde se najviše zapošljavaju studenti posle završetka školovanja jesu smerovi koje je država prepoznala kao bitne, gde postoji zakonska regulativa da poljoprivredna apoteka ne može da funkcioniše ako među zaposlenima nema nekoga ko je stručnjak iz oblasti fitomedicine", navodi kao primer iz prakse.

Agro Kampus: Od obrazovanja stručnjaka do prerade mleka

"Istakla bih studijski program poljoprivredna tehnika i informacioni sistemi, koje smo pokrenuli prošle godine po novoj akreditaciji gde smo zaista izmenili plan i program, osavremenili i uveli informacione tehnologije kao i mnogo više prakse", objašnjava i dodaje da zahvaljujući i tome ove godine ima mnogo više prijavljenih studenata i zaista svi studenti koji završe taj smer, nađu posao u velikim kompanijama koji se bave proizvodnjom i prodajom poljoprivredne mehanizacije.

Studijski program gde se beleži trend pada interesovanja jeste smer uređenje, korišćenje i zaštita voda. Kako prodekan za nastavu ali i profesorica na fakultetu kaže da ne postoji za sada objašnjenje zašto je tako mali broj prijavljenih kandidata s obzirom da je voda kao resurs veoma značajna, ali prosto ni roditelji, ni deca ne prepoznaju taj studijski program, a mogućnosti zapošljavanja su veliki, posebno u Vojvodini.

"Na ratarstvu i povrtarstvu ove godine imamo najmanje prijavljenih kandidata. Videćemo kako će se stvari dalje odvijati, sigurno ćemo morati razmišljati u nekom pravcu, kao što je promena naziva kako studijskih programa tako i fakulteta - da bi to bilo na još višem nivou kao što je to slučaj u svetu", kaže Đukić-Stojčić.

U buduće mnogo više prakse po novoj akreditaciji

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu je visokoškolska i naučno-istraživačka ustanova čija je misija realizacija visokokvalitetnih obrazovnih procesa, razvoj naučnih disciplina i prenos stečenih znanja u privredu i društvo.

Osim teoretskog obučavanja fakultet je proširio fond časova praktične nastave, kako bi budući stručnjaci iz oblasti poljoprivrede bili što spremniji za samostalan rad.

"Prošle godine smo krenuli sa novom akreditacijom studijskih programa gde je zaista akcenat bio stavljen na povećanju broja časova praktične obuke kako na osnovnim studijama tako i na master studijama", objašnjava Đukić-Stojšić i dodaje da do sada na master studijama nisu imali tako veliki broj časova kao sada. Na osnovnim studijama, pogotovo na četvrtoj godini se povećao broj časova praktične obuke sa 40 na 160 časova.

Rimski Šančevi

Ono što je prednost Poljoprivrednog fakulteta u odnosu na druge fakultete jeste što poseduje svoju veterinarsku kliniku za male životinje a uskoro i za velike životinje na oglednom imanju "Agrokampus" u Temerinu. Kako naš sagovornik navodi, pored klinika poseduju i ogledna imanja Rimski Šančevi, kao i imanje u Sremskim Karlovcima gde studenti odlaze na praktičnu nastavu.

"To jeste prednost našeg fakulteta da u toku studija studenti stiču praktična iskustva, da znaju kako da upravljaju porcesom proizvodnje, da budu što spremniji za samostalan rad nakon završetka studija", naglašava ona.

Prijava za slobodna mesta posle 15. jula 

Na pojedinim studijskim programima ostalo je još slobodnih mesta kako na budžetu tako i na samofinansiranju. Budžetska mesta se ne plaćaju, troškove studije snosi država, pa je na taj način školovanje besplatno.

"Svi studenti koji se nisu do sada odlučili koji će fakultet upisati, mogu se prijaviti kod nas", ističe prodekan za nastavu i kaže da će posle 15. jula biti produženi upisni rok, kada se upišu svi studenti koji su se prijavili za prvi upisni rok.

Sva preostala mesta će biti ponovo na raspolaganju za konkurs, organizovaće se prijemni ispit ili ako su kandidati položili prijemni ispit na nekom drugom fakultetu, gde su za prijemni polagali predmete koje se traže na Poljoprivrednom fakultetu, a to je: biologija, hemija, matematika ili ekonomika, mogu da konkurišu bez ponovnog polaganja.


Tagovi

Poljoprivredni fakultet Novi Sad Mirjana Đukić-Stojšić Prijemni ispit Praksa Zaposlenje Vojvodina Konkurs


Autor

Norbert Odri

Više [+]

Student šeste godine veterinarske medicine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i stipendista Agrokluba. Posvećen očuvanju zdravlja i dobrobiti životinja kao i kvalitetu i bezbednosti namirnica animalnog porekla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.