Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 16.11.2023. 13:00

Vlada jeste tehnička, ali za zahteve poljoprivrednika potrebna je politička volja

Odredbe o o nadležnosti Vlade u tehničkom mandatu su gotovo sveobuhvatne, odnosno sasvim približene nadležnostima "redovne" Vlade, kaže za Agroklub prof. Slobodan Orlović.

Foto: Mileta Slankamenac
  • 459
  • 32
  • 0

Poljoprivrednici su i dalje dosledni protestu četvrtim danom blokada i zahtevima čije ispunjene traže od strane resornog ministarstva i Vlade.

Ministarka Jelena Tanasković u izjavi za Tanjug, koju je preneo RTV, upitala je "koji deo od nas tražite da ispunimo, osim dela koji se tiče zakonodavnog okvira koji nisu u mogućnosti da ispunimo u tehničkom mandatu vlade?".

Protesti poljoprivrednika se radikalizuju, Vlada traži pregovore?

S obzirom da su izbori raspisani 1. novembra, a trenutna Vlade je tehnička, Zakon o Vladi propisuje članom 17 da "Vlada kojoj je prestao mandat može vršiti samo tekuće poslove i ne može predlagati Narodnoj skupštini zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća."

Kako tumačiti zakon?

Kako u ovom članu Zakona postoji "da, ali..", postavlja se pitanje šta i ko određuje šta su potrebe države ili privredna nesreća? Sagovornici koji su pozvani iz domena političkih nauka i prava da protumače ovaj član akta nisu želeli decidno da izraze svoje mišljenje, navodeći da je ovakvo tumačenje "klizno" i "siva zona" i da eventualno pod "privrednom nesrećom" može ući ekonomski položaj većeg dela stanovništa koji treba biti zbrinut. Međutim, profesor sa novosadskog pravnog fakulteta, dao nam je odgovor.

"Te odredbe o nadležnosti Vlade u tehničkom mandatu su gotovo sveobuhvatne, odnosno sasvim približene nadležnostima 'redovne' Vlade. Upravo je takva sintagma 'potrebe države' koja omogućava neprebrojne aktivnosti u cilju ostvarenja tih potreba. Iako napisana kao izuzetak od pravila da 'tehnička' Vlada ne predlaže zakone niti donosi opšte akte, sigurno je da bi se, pravno, pod 'potrebu države' moglo podvesti ispunjenje aktuelnih zahteva poljoprivrednika", rekao je prof. Slodoban Orlović i dodao da je potrebna samo politička volja.  

Poljoprivrednici četvrti dan protestuju blokadama (foto: Andrej Hložan)

Zahtevi iz Majskog sporazuma koji poljoprivrednici traže da se odmah sprovedu su ukidanje akciza na gorivo +PDV i uređenje tržišta prometa i robne berze.

Na primer, Uredba o oganičenju visine cene derivata nafte propisije da "prosečne veleprodajne cene derivata EVRO DIZEL i EVRO PREMIJUM BMB 95 na teritoriji Republike Srbije obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine, do prestanka važenja ove uredbe". A, ova Uredba prestaje da važi 30. novembra, u trajanju izborne kampanje, pa se postavlja pitanje, da li će tehnička Vlada učiniti izuzetak i produžiti ili doneti novu Uredbu o naftnim derivatima i u kom slučaju zahtevi poljopriovrendika mogu biti obuhvaćeni nekim izuzetkom?

Pored toga, Ministarstvu poljoprivrede su dostavili listu zahteva za narednu godinu:

  • Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju - 35.000 dinara, najkasnije do 31.3. tekuće godine;
  • Premija za mleko 19 dinara po litri;
  • Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti;
  • Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa;
  • Podsticaji za priplodne mlečne krave - 40.000 dinara po grlu;
  • Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave - 100.000 dinara;
  • Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju;
  • Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza!) -25.000 dinara po grlu;
  • Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednika.

Tagovi

Tumačenje prava Zakon o Vladi Tehnička Vlada Jelena Tanasković Izuzetak u zakonu Pravni akti Zahtevi poljoprivrednika


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB