Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 16.11.2023. 10:30

Protesti poljoprivrednika se radikalizuju, Vlada traži pregovore?

U mnogim opštinama se obustavlja saobraćaj, a danas je devet punktova više nego juče na nivou cele Srbije.

Foto: Andrej Hložan
  • 378
  • 103
  • 0

Poljoprivredni protesti se šire, punktovi se povećavaju i otvaraju se novi, a kako za Agroklub kaže Goran Filipović koji je trenutno ispred Rafinerije Novi Sad, danas je devet punktova više na nivou cele Srbije nego juče. Najavio je i protestnu vožnju do Banovine u Novom Sadu.

"Juče nam je iz Vlade stigao mejlom poziv na pregovore, pa smo sinoć do kasno imali sastanak na kom su prisustvovali poljoprivrednici sa svih punktova. Izričiti smo i naš odgovor je da, što se tiče 2023. godine, ne pregovoramo, nego da se sprovede potpisano. Kada je u pitanju 2024. spremni smo da pregovaramo, ali pod uslovom da pregovor bude kod nas u Kisaču, ili ukoliko im to ne odgovara - u Ministarstvu, ali pod uslovom da bude medijski ispraćeno", rekao je Filipović.

Blokiran saobraćaj i kod Bačke Palanke

Saobraćaj je obustavljen i na magistralnom putu Sombor-Novi Sad preko Bačke Palanke, između Bača i Tovariševa i između Čelareva i Gložana. Punktovi su od po 35 ljudi, sa 15-ak vozila, koliko je dovoljno za taj put. Ostali sa mašinama su u polju - rade, jer je, kako Radovan Pivarski kaže, ovog puta logistika takva da su punktovi blizu njihovih njiva i kuća, da bi moglo paralelno da se protestuje i da se ne zapostavljaju poljoprivredni radovi.

Poljoprivrednici dobijali preteće pozive: "Doći ću sutra i bagerom ću preći preko tebe!"

"Obustava saobraćaja je na svakih sat vremena, posle čega se propuštaju kolene vozila. Sa policijom sarađujemo na principu dogovora, oni regulišu saobraćaj ispred punktova, a mi im dostavljamo spiskove učesnika protesta i vozila. Broj punktova se svakodnevno povećava i najverovatnije će se ići na radikalizaciju protesta, jer se ništa ne radi po pitanju dogovorenih zahteva", rekao je Pivarski i dodao da će radikalizacija biti u smisli povećanja dužine zaustave, otvaranje još punktova i najverovatnije će se pomeriti obustava saobraćaja sa devet, na sedam ujutru.

Jutros u devet je počela blokada i na putu Čenta Zrenjanin-Beograd, a Vojislav Malbaški iz Zrenjanina najavljuje već danas radikalizaciju. Trajanje blokada ostaje sat vremena, ali vreme propuštanja saobraćaja će smanjiti na pola sata. Od sutra je moguća još veća radikalizacija, ali više o tome će biti na večerašnjem dogovoru između poljoprivrednika.

"Atmosfera je bolja, a danas imamo još pojačanje od nekih desetak traktora. Očekuju se još punktovi na tri nova mesta, ali to ćemo još videti", rekao je on. 

Ponovo pretnje

U Jagodini i Ćupriji je drugačija situacija. Porodicama poljoprivrednika, koje su na bilo koji način povezane sa državnim ustanovama, prećeno je otkazom. To je jedini razlog zbog kog poljoprivrednici ovog kraja ne protestvuju, ali Nenad Lukić iz Ćuprije se nada da će i to da se u promeni u doglednom vremenu.

"Prvo je prećeno policijom, a sada momentalnim otkazom iz državnih ustanova".

"I manji i veći poljoprivrednici su u velikom problemu. Proteste podržavamo u potpunosti, nadam se da će se nešto promeniti, pokušaćemo opet i nadam se da ćemo uspeti da se organizujemo", rekao je Lukić i dodao da je izjava ministarke poljoprivrede Jelene Tanaksović u kojoj je rekla da su ispunjene sve tačke iz sporazuma koji je u maju dogovoren, u najmanju ruku - smešna.


Tagovi

Protest poljoprivrednika Blokada puteva Protesti Goran Filipović Radovan Pivarski Nenad Lukić Vojislav Malbaški


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612