Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vuka
  • 21.12.2023. 15:00

Vuk u EU više neće biti "strogo zaštićen" nego samo "zaštićen"?

Populacije vukova u poslednje dve decenije znatno su se povećale i zauzimaju sve veće teritorije. EK predlaže prilagođavanje statusa zaštite ove divlje životinje.

Foto: Depositphotos/jamcgraw
  • 76
  • 19
  • 0

Evropska komisija podnela je predlog kojim bi se prilagodio status zaštite vuka prema međunarodnoj Bernskoj konvenciji o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa. 

Povećale se populacije vukova

Status ovih divljih životinja utvrđen je na osnovu dostupnih znanstvenih podataka u vreme pregovora o Konvenciji 1979. godine. Na osnovu detaljne analize Komisija predlaže da se vuk proglasi "zaštićenim" za razliku od "strogo zaštićenog" kakav mu je status sada, piše u saopštenju Komisije. 

Dakle, analiza je pokazala da su se populacije vukova u poslednje dve decenije znatno povećale i zauzimaju sve veće teritorije. U 23 države članice EU postoji više od 20.000 vukova s ​​opšte rastućom populacijom i širenjem areala te čoporima koji se razmnožavaju. Ovo je uspeh očuvanja, koji je omogućen zakonima o zaštiti, povoljnijim stavovima javnosti i poboljšanjima staništa. Ali, njihovo je širenje dovelo do sve većih problema vezanih uz aktivnosti u ruralnim zajednicama, posebno kada je reč o šteti u stočarstvu.

Ova novost dolazi nakon najave u septembru ove godine kada je Komisija poručila da će na osnovu prikupljenih podataka odlučiti o predlogu izmene te ažuriranju pravnog okvira kako bi se, gde je to potrebno, uvele dalje fleksibilnost.

U saopštenju navode da i dalje podstiču nacionalne i lokalne vlasti da preduzmu potrebne radnje u postojećem okviru, ali da će u budućnosti moći da prilage načine upravljanja ovim divljim životinjama.  

Prevencija je i dalje ključna 

Predsednica Ursula fon der Lejen kaže kako je povratak vukova dobra vest za biološku raznovrsnost u Evropi, ali i da je koncentracija vučjih čopora u nekim evropskim regijama postala prava opasnost, posebno za stoku. Dodaje da su stoga lokalne su vlasti tražile veću fleksibilnost.

"Evropski nivo bi to trebalo da olakša, a proces koji je Komisija započela važan je korak. Duboko sam uverena da možemo i hoćemo da pronađemo ciljano rešenje i za zaštitu bioraznovrsnosti, ali i egzistencije u ruralnim prostorima", komentarisala je. 

Poverenik za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius kaže kako će Komisija nastaviti da podržava nacionalne i lokalne vlasti finansiranjem i smernicama za promovisanje suživota sa vukom i velikim divljačima generalno.

"Ulaganje u mere prevencije i dalje je ključno za smanjenje napada na stoku", poručuje on. 

Poverenik za poljoprivredu Januš Vojčehovski kaže kako shvata poljoprivrednike i ruralne zajednice za koje je povratak vukova predstavljao značajne izazove u brojnim područjima, posebno za stočarstvo, u ionako, teškom socio-ekonomskom kontekstu. Ali, naglašava da treba podstaknuti države članice da u potpunosti iskoriste sredstva EU-a za podršku ulaganjima u mere prevencije, koje su ključne za smanjenje pretnji stoci.

Dalji koraci 

Povratak vukova u regije EU-a gde su bili dugo odsutni i njihova rastuća populacija na novim teritorijima doveli su do problema kao što su napadi na stoku, ali i sukoba između poljoprivrednika i lovaca, naročito tamo gde se mere za sprečavanje štete ne sprovode široko. 

Znanje za deo stada: Neispoštovan dogovor zaradio je ljudima večnog neprijatelja

Kao što je navedeno u zajedničkom pismu koje su poverenici Sinkevičius i Vojčehovski poslali ministrima EU-a, Komisija podupire nacionalne i lokalne vlasti u sprečavanju ili značajnom smanjenju rizika od grabljivaca. Različite mere pokazale su se efikasnima kada su pravilno sprovedene i prilagođene lokalnom kontekstu. 

Sada je na državama članicama da odluče o ovom predlogu. Nakon usvajanja, EU će ga podneti Stalnom odboru Bernske konvencije.


Tagovi

Zaštita vuka Bernska konvencija Očuvanje prirode Napad na stoku Populacija vukova Mere prevencije


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.