Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji u stočarstvu
  • 04.02.2020. 09:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bajša

Za tovno govedarstvo loši dani, ali stižu podsticaji!

Žolt Balaton ocenjuje da je povećanje subvencija za stočare od velikog značaja i dobar način motivisanja poljoprivrednika da ne odustaju od proizvodnje, posebno sada, jer je mladih sve manje u poljoprivredi.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.163
  • 56
  • 0

Žolt i Monika Balaton na svojoj farmi u Bajši kod Bačke Topole bave se tovom junadi u sistemu krava tele. U ovom poslu uživaju i rade ga iz ljubavi, a konkurišu i za državne subvencije.

“Predala sam papire i dobila sam 20.000 dinara po grlu. Imala sam osam krava i osam teladi i zadovoljna sam novcem koji sam dobila, ali ono što sam dobila moram da uložim dalje. Moram da platim veterinara, umatičenje, koncentrat, tako da ono što dobijem uložim dalje i tako u krug”, objašnjava Monika Balaton za RTV.

Tovno govedarstvo - šansa za srpsko stočarstvo?

Loša cena demotiviše

Ipak, posle nekoliko dobrih meseci, sada je tovno govedarstvo prema rečima proizvođača i savetodavaca postalo izazovno, zbog loše cene junadi u ovom trenutku.

“Prošle nedelje cena za junice bila je oko dva evra, muška junad su bila oko evro i devedeset i ta cena, to je neka minimalna cena kojom proizvođači uglavnom nisu zadovoljni”, ukazuje savetodavac PSS Bačka Topola Predrag Ivančević.

Žolt Balaton ocenjuje da je povećanje subvencija za stočare od velikog značaja i dobar način motivisanja poljoprivrednika da ne odustaju od proizvodnje, posebno sada, jer je mladih sve manje u poljoprivredi.

Proizvođači tovne junadi: U pripremi žig "srpska junetina"

Novi IPARD, ali i konkursi za nabavku traktora

Stočari, ali i proizvođači u drugim granama poljoprivrede u našoj zemlji u toku ove godine moći će da očekuju još novčanih subvencija i podsticaja i od Evropske unije (EU) kroz IPARD projekte, a biće izdvojeno 57,6 miliona evra.

Poljoprivrednici će imati priliku da konkurišu na pet javnih poziva za podsticaje u različitim oblastima poljoprivrede, prema planovima resorsnog ministarstva, a samo oko milijardu dinara biće uloženo u razvoj ruralnog turizma i unapređenje poslovanja gazdinstava, prenose Večernje novosti. U planu su i dodatni konkursi za nabavku mehanizacije, potvrđeno je iz Ministarstva. Zastarela mehanizacija predstavlja jedan od glavnih problema srpskih stočara, ali i ostalih poljoprivrednika.

“Biće još konkursa za nabavku traktora, i to u vrednosti od 620 miliona dinara. A onda i za izgradnju skladišta, staklenika, farmi, podizanju i opremanju voćnjaka i vinograda. Opredeljena sredstva za ovo su oko 2,5 milijarde dinara”, navode u ovoj instituciji.

Podsetimo, proizvođači u Srbiji već dve godine konkurišu i dobijaju novčana sredstva kroz IPARD projekte, a za te programe u našoj zemlji Evropska unija izdvojila je 175 miliona evra. Poljoprivrednici koji žele da apliciraju za ta sredstva moraju imati registrovano poljoprivredno gazdinstvo i to sa aktivnim statusom.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Podsticaji Žolt Balaton Monika Balaton Predrag Ivančević IPARD konkursi


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.