• ASK
  • 22.03.2021. 18:00

Zaraženo 16.000 svinja u Poljskoj: Nemačka diže ograde uz granicu

Na zapadu Poljske, na farmi od gotovo 16.000 svinja došlo je do izbijanja afričke svinjske kuge. Sve životinje moraju biti usmrćene.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 218
  • 53
  • 0

U Poljskoj je prvi put ove godine došlo do izbijanja afričke kuge svinja (AKS). Slučaj je potvrđen u blizini mesta Nidžvjade u provinciji Lubuš, na zapadu zemlje, a na farmi je zaraženo gotovo 16.000 svinja.

Prema propisima, u krugu od 10 kilometara oko gazdinstva postavljena je sigurnosna zona, a u njoj se nalazilo skoro 16.000 svinja koje moraju da budu usmrćene, javlja pigprogress.

Otkako se 2014. godine epidemija AKS-om raširila u toj zemlji, ovo je druga po veličini farma koja zbog te bolesti mora biti ispražnjena. Prva je ona iz Nidorađa, sa 24.000 životinja, a gde je do zaraze došlo u martu 2020.

U Poljskoj je dinamika ove bolesti i dalje zabrinjavajuća. Od kada je prvi put otkriven, virus je pronađen na 341 različitom mestu. U 2020. je izbio na ukupno 103 gazdinstva, što je najveći zabeležen broj u godinu dana. 

Kako bi sprečila širenje virusa iz Poljske, Nemačka je krenula sa gradnjom trajne ograde paralelno uz rečnu liniju Odra-Nisa, a završena je i još jedna takozvana bela zona. Reč je o koridorima širine pet kilometara izgrađenim oko središta zaraze. Kada se u njima zadrže bolesne svinje, lovci ih usmrte, čime se sprečava da se virus širi iz zaraženih u nezaražena područja.

Druga bela zona izgrađena je u okruzima Oder-Spree i Dahme-Spreewald, a dužine je 136 kilometara, kako bi se ogradilo područje 400 km2.

Dobre vesti za nemačke svinjare

Prema pigprogressu, broj pronađenih zaraženih divljih svinja u toj zemlji premašio je onaj u Belgiji. I dalje ih je najviše u okrugu Brandenburg, njih oko 770 od ukupno 840.

Za nemačke proizvođače svinjskog mesa dobra je vest da Vijetnam ponovno dopušta uvoz njihove svinjetine. U tu su zemlju države članice Evropske unije prošle godine izvezle čak 95.000 tona svinjskog mesa, a iz Nemačke gotovo 20.000 tona. Stoga nemačka vlada pokušava da uveri treće zemlje da prihvate politiku regionalizacije, što u osnovi znači da prisutnost ASK u jednoj državi ne znači da je raširena u celoj zemlji.

Singapur takođe prihvata tu teoriju, a i Tajland je odlučio da neće produžiti zabranu. S Brazilom, Argentinom, Južnom Afrikom i Južnom Korejom dogovorene su određeni izuzeci, a pregovori sa Kinom još uvek traju.

Zabeležen je i oporavak cena u Nemačkoj, a trenutno se kreću od 1,50 do 1,64 evra po kilogramu, piše agrarheute. Najveće su pak evidentirane u Španiji i iznose 1,79 €/kg, dok su najniže i dalje u Belgiji, a tamo kilogram košta 1,38 evra. 


Tagovi

ASK Afrička svinjska kuga Poljska Nemačka Cene Ograde


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.