Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odricanje nasledstva
  • 06.02.2024. 16:00
  • Braničevski okrug, Požarevac

Zašto se žene i dalje odriču nasledstva u korist muškaraca?

Žene su u više od 40 odsto slučajeva isključene iz reda naslednika u korist muških članova, dok je, sa druge strane, samo 0,5 odsto muškaraca isključeno u korist žene.

Foto: Depositphoto/vladteodor95
  • 92
  • 6
  • 0

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda 24 odsto imovine je u vlasništvu žena, od čega 16 odsto u ruralnim područjima i odnosi se na vlasništvo nad zemljom, prenosi portal Boom93.

"Iz samo ta dva podatka možete zapravo da zaključite koliko i dalje ti patrijarhalni obrasci diktiraju odnose moći, nejednake odnose moći, a to ženama svakako otežava položaj na tržištu rada i uopšte ekonomski položaj i mogućnost za pokretanje samostalnog biznisa i podizanje kredita, kao i sve one druge prateće aktivnosti kada započinjete svoj biznis", navodi poverenica za ravnopravnost, Brankica Janković.

Zašto se žene odriču nasledstva?

Kako Jankovićeva objašnjava, razlozi za to su duboko ukorenjeni stereotipi i predrasude o ulogama muškaraca i ulogama žena. 

Menjati svest: Ženama na selu je težak put do uspeha - razumite to!

"Postoji vrlo česta praksa, pogotovo u našim selima, da se žene i dalje odriču nasleđa u korist svojih muških potomaka, jer često i ne znaju da to nije njihovo pravo ili znaju, ali su često pod pritiskom okoline i to jesu bili i slučajevi koje su nam građanke prijavljivale i tražile zaštitu od diskriminacije što je često bilo izuzetno. Mi smo uvereni da su i obrazovanje, znanje i pravilna informacija, dakle argumenti, ono što nas može voditi ka otklanjanju predrasude", navela je poverenica.

"Koliki je moj deo?"

Povodom teme odricanja žena od nasledstva u korist muškaraca održana je tribina u okviru projekta "Кoliki je moj deo?", na kojoj su učestvovali i učenici srednjih škola u Požarevcu. Projekat ima za cilj poboljšanje položaja žena u nasleđivanju imovine u Srbiji, s obzirom da su i dalje prisutne rodne nejednakosti u vlasništvu nad imovinom. Projekat sprovodi Žensko udruženje kolubarskog okruga u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, a uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) kroz program "Socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u Srbiji".

Katarina Ranković iz Ženskog udruženja Kolubarskog okruga navodi da ova kampanja traje već dve godine i da su je obeležile lične priče, koje pokazuju kako nije zapravo samo bitno imati neku imovinu na svoje ime, već je mnogo bitnija emotivna podrška i ucena porodice koja je dosta česta u ovim slučajevima.

(Foto: Boom93/N.Stojićević)

Prema istraživanju Instituta za žene, mir i bezbednost (na čijem indeksu Srbija među 177 zemalja zauzima 32. mesto prema položaju žena), kada je u pitanju indikator odsustva pravne diskriminacije, koji meri prava žena u zakonu, Srbija ima rezultat 93,8 od mogućih 100. 

Žene na selu: Ključne za napredak poljoprivrede, ruralnog razvoja i prehrambenog suvereniteta

Iako rezultati ukazuju na dobru zakonsku regulativu, žene u Srbiji često ne ostvaruju svoja prava. Takav je slučaj sa pravom na nasleđivanje. Kako je pisao portal 021.rs, u Srbiji samo 25 odsto žena ima imovinu upisanu na svoje ime. Razlog za to je što su žene u više od 40 odsto slučajeva isključene iz reda naslednika u korist muških članova, dok je, sa druge strane, samo 0,5 odsto muškaraca isključeno u korist žene.


Tagovi

Odricanje nasledstva Ženska prava Brankica Janković Ravnopravnost Žene na selu Koliki je moj deo Katarina Ranković Žensko udruženje Kolubarskog okruga


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva