Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vuna
  • 04.12.2021. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Vilovo, Draževići

Zimi ništa ne greje dobro kao vuna, ali za nju nema kupaca

I pored svih svojih kvaliteta vuna je izgubila bitku sa savremenim materijalima, pa stočari ne znaju šta će sa ovčijim runom. Sve je manje i žena koje znaju da predu i pletu, pa u planinskim selima propada na tone ove sirovine.

Foto: Željko Dulanović
  • 817
  • 351
  • 1

I pored svih svojih kvaliteta, vuna je izgubila bitku sa savremenim veštačkim materijalima, pa se danas retko gde može videti žena sa preslicom i iglama za pletenje u rukama. Nema ni razboja za tkanje, osim u etno zbirkama i radionicama.

Zimi ništa ne greje tako dobro kao vuna, kažu gorštaci. Leti 'pak hladi, pa se i danas u planinskim selima tokom vrelih dana mogu videti meštani u vunenim čarapama i pletenom prsluku. Osim za ukućane, Novovarošanke vične ovom poslu često pletu i za turiste na Zlataru i Zlatiboru, a najviše im kupuju čarape i šalove, i po koji prsluk.

Vunene čarape ponovo popularne

"Nekada je svaka kuća imala preslicu za vunu, igle za pletenje i razboj za tkanje, i gotovo sve što je trebalo od odeće proizvodilo se u okviru domaćinstva. Plele smo čak i prekrivače za krevete, ali nažalost toga više nema, sve je od veštačkih materijala i kupuje se u prodavnici. Danas ispletem po koje čarape, rukavice, šal ili prsluk", kaže Ljilja Mandić (68) iz Vilova na padinama Bosanja i dodaje da ono što ne treba ukućanima, podeli rodbini i prijateljima, a ponešto i proda.

Kudelja, preslica i vreteno

Od striganja ovaca do gotovog proizvoda dug je put, a kompletan proces prerade vune, danas znaju samo malobrojni. Ovčije runo se obično pralo u potoku, pa se čisto i mokro raspoređivalo po trnju da se suši na suncu. Zatim bi se dobro iščešljalo, ručno na grebenu ili na mašinama u vunovlačarama, pa tek onda bojilo, kod majstora bojadžije ili u kućnim uslovima. Domaćice su vunu bojile najčešće u komini od oraha, a prela se na nožnu ili ručnu preslicu.

"Iz kudelje pričvršćene na preslicu, levom rukom se izvlači vuna, a desnom se u isto vreme okreće vreteno da bi se vuna uprela. I tako dok se ne napuni celo vreteno. Onda se sve to smota u klupče i potom plete", obljašnjava naša sagovornica.

Ovce se šišaju najčešće u proleće i ranu jesen (foto: V. Matić)

Da redi vunu, plete, tke i veze Mandićeva je naučila rano, od majke i babe, jer nekada su se devojčice još od malih nogu učile svim kućnim poslovima.

"I danas ponekad uzmem preslicu u ruke, ali sve ređe. Imamo petnaestak ovaca, pa vunu koju ne stignem da sama opredem dajem opranu jednoj zanatskoj radionici u Užicu, a od njih uzimam opredenu."

Rajski plamen

Sa starim veštinama i zanatima iskopnela su i bela stada po planini. Sela su opustela i nema ko da ih čuva, pa se tek po koji brav ili manje stado mogu videti u žicama i ogradama dvorišta. Stariji se ne odriču lako rude i pramenke, i navike da uprkos godinama i nemoći gaje po koje grlo, za veselja i sahrane. A i oni koji imaju pune torove, žale se da često ne znaju šta će sa vunom. Veruje se da je vuna "rajski pramen", pa je stočari nerado bacaju, već je neopranu odlažu na tavane i u podrume, nadajući se kupcima

"A u zadnje dve, tri godine kupaca ni na vidiku. Vunu niko neće, što nažalost ništa nije nova. Pre toga je kraće vreme neopranu vunu otkupljivala jedna tekstilna firma iz Prijepolja. Plaćali su je 20 do 40 dinara po kilogramu u zavisnosti od kvaliteta, ali su i oni brzo odustali. Kod meštana trenutno na zalihama ima na tone vune, ljudi je ne bacaju nadajući se da će opet krenuti prodaja", kaže Goran Dulanović iz Draževića i dodaje da i on kod sebe ima više od 100 kilograma, prvoklasnog kvaliteta, ali šta vredi, komentariše.

"Više se i ne prete i prede kao nekada, pa sve što ostrižemo propada", ističe Dulanović koji ima stado sa više od 40 brava.       


Tagovi

Vuna Striža ovaca Pletenje Vreteno Preslica Vunica Ljilja Mandić Ovce Goran Dulanović


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.