Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fosfogedon
  • 14.03.2023. 15:00

Zloupotreba fosfora će dovesti do nestašice fosfatnih đubriva i značajnog zagađenja?

Svake se godine u svetu proda oko 50 miliona tona fosfatnog đubriva. Veća nalazišta fosfora nalaze se u samo nekoliko zemalja. A to nije jedini problem.

Foto: Depositphotos/bugarskipavle3
  • 112
  • 19
  • 0

Ko u jesen nije bacio fosfor (i kalijum), vreme je da to napravi sada, kažu iskusni ratari. Ali, naučnici upozoravaju na "fosfogedon" koji bi mogao pogoditi našu planetu. Reč je o zloupotrebi fosfora koja bi mogla da rezultira nestašicom fosfatnih đubriva te poremete proizvodnju hrane na globalnom nivou. 

Preterana upotreba ovog elementa iscrpljuje njegove zalihe te doprinosi klimatskoj krizi, piše Guardian.  

Dosegli smo kritičnu tačku

Ispiranje ovih đubriva sa polja, zajedno sa otpadnim vodama, koje se zatim ulivaju u reke, jezera i mora dovode do sve češćih cvetanja algi, ali i stvaranja vodenih mrtvih zona koje ugrožavaju riblji fond. Takođe, raspadanje algi dovodi do emitovanja metana, što utiče na pojačano globalno zagrevanje i sve veću klimatsku krizu, upozoravaju naučnici.

"Dosegli smo kritičnu tačku. Možda bismo se i uspeli da vratimo na staro, no sada zaista moramo da se saberemo i na mnogo mudriji način da počnemo da koristimo fosfor. Ne napravimo li to, suočićemo se s katastrofom koju smo nazvali 'fosfogedonom'", rekao je profesor Fil Hajgart sa Univerziteta Lankaster.

Sve veći pritisak na nalazišta

Svake se godine u svetu proda oko 50 miliona tona fosfatnog đubriva. Veća nalazišta ovog elementa nalaze se u samo nekoliko zemalja. Najviše ga je u Maroku, Kini i Alžiru. Nasuprot tome, rezerve u SAD-u pale su na jedan odsto prethodnih nivoa, dok Britanija uvek mora da se oslanja na uvoz.

Proizvodnja đubriva: Evropa je zavisila od Rusije - kome se sada okrenuti?

Sve veći pritisak na nalazišta bi mogao već za nekoliko godina dovesti do smanjenja njegovih zaliha. Brojni se analitičari boje da bi nekoliko kartela uskoro moglo kontrolisati većinu njih, a na skok cena bi najviše pogodio zapad. Smatra se da bi rezultat bio sličan naftnoj krizi iz sedamdesetih godina prošlog veka.

Đavolji element

Ovaj je element 1669. otkrio nemački naučnik Henig Brant, koji ga je izolovao iz urina. Pokazalo se da je neophodan za život. Kosti i zubi većinom su izgrađeni od minerala kalcijum fosfata, jedinjenja dobijenog iz njega, a ovaj element je prisutan u našem DNA i u staničnim membranama.

Hemičar i pisac naučne fantastike Ajsak Asimov još je pre 40 godina izjavio da života na Zemlji može biti sve dok ne nestane sav fosfor, a tada dolazi do takvog zastoja kojeg ništa neće moći da spreči.

"Možda bismo mogli da zamenimo ugljen nuklearnom energijom, drvo plastikom, meso kvascem, a prijateljska druženja izolacijom - ali za fosfor nema zamene."

Treba napomenuti i da je ovaj mesec u SAD-u objavljena i knjiga The Devil's Element: Phosphorus and a World Out of Balance (u slobodnom prevodu: Đavolji element: fosfor i svet u neravnoteži), čiji je autor Dan Egan, a problematizuje upravo ovo na što upozoravaju naučnici. 


Tagovi

Fosfogedon Fosfor Nestašica Zalihe Klimatska kriza Dan Egan Nalazišta fosfora Đubriva Cena Ajsak Asimov Henig Brant


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u