Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korona virus
  • 11.03.2020. 15:00
  • Indija

Žrtva lažne vesti: Farmer uništio kokoške i jaja vredna gotovo 800.000 dolara

Indijski uzgajivač živine podstaknut neutemeljenim objavama na društvenim medijima postao je žrtva ogromne panike u vezi sa korona virusom. Piletina i jaja su u toj zemlji pojeftinili za 80 odsto.

Foto: JumpStory
  • 248
  • 10
  • 0

Iako Indija nije zahvaćena korona virusom u tolikoj meri kao što je na početku bila Kina ili kao što je to danas Evropa, niti u toj, drugoj najmnogoljudnijoj zemlji sveta do sada nije bilo smrtnih slučajeva, neodgovornost korisnika društvenih medija napravila je veliku štetu poljoprivrednicima. Konkretno, živinarskom sektoru. 

Živinarski proizvodi pojeftinili za 80 odsto

Uzgajivač živine, Sureš Batlekar iz grada Dahanau, u državi Maharaštra, jedan je od mnogih proizvođača koji su postali žrtva panike u vezi sa korona virusom. Podstaknut neutemeljenim objavama na društvenim medijima, prvenstveno WhatsApp-u, koji su napominjali da se COVID-19 prenosi putem belog mesa, uništio je jaja i jednodnevne piliće u vrednosti oko 782.000 dolara, navodi rt

Svako zlo za neko dobro: Šta možemo da naučimo od slučaja korona virusa?

Zbog ovakvih neutemeljenih vesti, mnogi su odbacili piletinu i jaja iz svoje svakodnevne ishrane, a ovi su proizvodi pojeftinili za čak 80 odsto širom Indije koja je treći najveći proizvođač jaja i četvrti najveći proizvođač kokoši na svetu. 

Farmer Batlekar je zbog svega morao obustaviti proizvodnju, a njegovi radnici su ostali bez posla.

Vlada će organizovati "pileće žurke" 

Indijska vlada poduzela je konkretne mere te su najavili da će organizovati takozvane "pileće žurke", kako bi osvestili stanovništvo da pileće meso ne prenosi ovaj virus. 

"Živinarski proizvodi i jela od piletine poslužiće se ljudima po sniženim cenama. Takođe, provešće se kampanja podizanja svesti o virusu u odnosu na živinarsku industriju", rekla je ministarka stočarstva u državi Maharaštra, Sunil Kedar

Osim toga, vlasti traže procesuiranje onih koji su širili glasine. Udruženje za živinarstvo u Puneu podnelo je prijavu optužujući osobu iz Zapadnog Bengala kojeg smatraju izvorom glasina. On je navodno već uhapšen

Nema naučnih dokaza da korona virus prenose kokoške 

Iako postoji soj ptičjeg gripa - opšte poznat kao "ptičji grip" - koji može zaraziti ne samo ptice, već i ljude, nije bilo naučnih dokaza da korona virus COVID-19 mogu preneti kokoške.

"Postoji zabluda da će se korona virus širiti piletinom, ovčetinom i morskim plodovima. Nema toga. Naučno nije dokazano", rekao je G. S. G. Ajangar ispred indijske Uprave za sigurnost hrane i standarde (FSSAI).

Kako smo već pisali, korona virus je uobičajen kod stoke i živine, a pojavaljuju se u celom svetu. Najčešće se javlja kod koka nosilja sa simptomom smanjene nosivosti, govedima i mlečnim kravama uzrokuje zimsku dizenteriju (grižu), svinjama respiratorne probleme, a živini i drugim pticama bronhitis.

Vrste korona virusa uobičajeni kod stoke?

No, ove životinje nisu izvor zaraze za ljude. 

Pored toga, pre bilo kakve drastične odluke, uzgajivači prvenstveno treba da se posavetuju sa stručnim službama. Svaku vest o širenju zaraze treba uzeti s velikom dozom opreza, ne nasedati na neproverene informacije i što je najvažnije - ne širiti ih dalje. 


Tagovi

Sureš Batlekar Živinarski sektor Korona virus Indija Panika Lažna vest


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.