Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi
  • 26.02.2024. 10:30

Problem sa verifikacijom parcela, naknadom za odvodnjavanje i refakcijom za gorivo

Poljoprivrednici se suočavaju sa brojnim problemima, čije rešenje su obećali predstavnici ministarstva poljoprivrede i Vlade Srbije, još 1. januara ove godine.

Foto: Depositphoto/orestligetka.ukr.net
  • 3.317
  • 184
  • 1

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice uputilo je dopis Vladi Srbije povodom problema sa kojima se suočavaju poljoprivrednici. U dopisu koji je dostavljen redakciji Agrokluba navodi se:

  • Prilikom unošenja novih parcela verifikacija traje i nekoliko meseci, pa zahtevamo da se taj proces ubrza, odnosno da verifikacija traje najduže sedam dana od momenta upisa u eAgrar.

O problemu unošenju i prijavljivanju parcela za subvencije pisali smo u više navrata. Poljoprivrednici nisu mogli da prijave parcele za koje imaju ugovor o zakupu, parcelu u njihovom vlasništvu koja se vodi kao rov, prema katastru i drugo. O ovome, kao i o pitanju prevođenju šume i generalno nepoljoprivrednog zemljišta u poljoprivredno, pitali smo Ministarstvo građevinarstva i Republički geodetski zavod, ali do objave ovog teksta, nismo dobili odgovor.

  • Utvrđeno je da poljoprivrednicima stižu nova zaduženja od javnog preduzeća "Voda Vojvodine" za odvodnjavanje, za prvi kvartal. Tražimo obrazloženje zašto stižu nova zaduženja za odvodnjavanje, s obzirom da je trebalo biti izmenjen zakon o naknadi za odvodnjavanje na osnovu potpisanog sporazuma iz maja meseca 2023.

  • Imamo slučaj poljoprivrednika koji je podneo zahtev za refakciju za gorivo 15. januara, u roku od dve nedelje je dobio rešenje, ali mu novac još nije uplaćen. Zabrinuti smo da bi ovakvi slučajevi mogli da postanu "praksa" kao do sada, pa stoga tražimo obrazloženje zašto se ne poštuje dogovor oko isplate refakcije u dogovorenom roku od 14 dana? Zasto se zakon o refakciji ne primenjuje?

Neisplaćene subvencije, limit za gorivo

U svom dopisu podsetili su da je usaglašeno da predstavnici Vlade upute zahtev da se ukine limit za kupovinu subvencionisanog goriva na NIS pumpama koji je sada 400 litara dnevno, kako je dogovor bio da to bude ukinuto od 1. januara 2024. godine. Upitali su, kada se donosi uredba i kada ce biti primenjivana? Takođe, ističu slučajeve poljoprivrednika kojima nisu isplaćene subvencije za prošlu godinu, po više osnova. 

Odgovore od Vlade traže u naredna tri dana.

Ukoliko imate slične probleme, ostavite nam u komentaru ispod teksta.


Tagovi

Verifikacija parcela EAgrar Refakcija za gorivo Vlada Srbije Poljoprivrednici Subotice Vode Vojvodine Neisplaćene subvencije Naknada za odvodnjavanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao