Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • eAgrar
  • 08.02.2024. 09:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Zakupila državnu zemlju kao nosilac gazdinstva, kao član ne može da je prijavi za subvencije?

Broj gazdinstva se nije menjao, samo smo se muž i ja zamenili na mestu nosioca, a te parcele su do početka rada eAgrara bile upisane u naše gazdinstvo uredno po zakonu. Od 2023. godine, one se 'gube', kaže Marija Perčić iz Subotice.

Foto: AK grafika
  • 3.348
  • 218
  • 1

Prošlo je skoro godinu dana od zvaničnog uvođenja sistema eAgrar koji je trebalo, prema najavama resornog ministarstva, da omogući lakšu i bržu registraciju poljoprivrednog gazdinstva i apliciranje za subvencije. Da je sve, samo nije to, dokazuje slučaj Marije Perčić iz Subotice. Godine 2019. na javnoj licitaciji zakupila je nešto preko tri hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na 10 godina. Danas, ne može da ih prijavi za subvencije.

"Tu zemlju sam zakupila kao nosilac gazdinstva, a moj suprug je tada bio član, danas smo se zamenili. Broj gazdinstva se nije menjao, samo smo se mi zamenili, a te parcele su do početka rada eAgrara bile upisane u naše gazdinstvo uredno po zakonu. Od 2023. godine, one se 'gube' i samim tim ne možemo na njih da ostvarimo subvencije", svedoči Perčićeva koja sa svojim suprugom obrađuje skoro 27 ha zemlje u privatnom vlasništvu.

Prijava parcela za podsticaje po hektaru

Prema Pravilniku o ostvarivanju prava na subvencije u biljnoj proizvodnji navodi se da lice ne može da ostvari pravo na podsticaje za površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje je uzelo u zakup, odnosno na korišćenje, osim za poljoprivredno zemljište u državnoj svojini koje je uzelo u zakup na javnom nadmetanju u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivredno zemljište.

"Ovo nije zemljište dobijeno po pravu prečeg zakupa, već je licitacija bila u pitanju i po novom pravilniku iz 2024. godine mi imamo pravo da ostvarimo podsticaje i sve što nam sleduje po tom osnovu."

Institucije se ne oglašavaju

Naša sagovornica nije sedela skrštenih ruku, već je pokušala da ispita problem. Uputila je meil direktorki Uprave za agrarna plaćanja, njenom zameniku, kako nije bilo odgovora, meil je poslala ministarki poljoprivrede Jeleni Tanasković, ali ni sa njom nije imala sreće, kao ni sa obraćanjem preko profila ministarstva na društvenim mrežama. Korisničku podršku eAgrara zove skoro svakog drugog dana od jeseni prošle godine, ali nema promena.

"Ja sada ne mogu da podnesem zahtev za subvencije. Za svoju zemlju mogu, ali ne i za ova tri hektara. A, ja imam pravo na to i hoću da se zakon i pravilnici odnose i na nas", determinisana je Perčićeva koja poseduje potpisan i pečatiran ugovor o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, ali sa parcelama sa kojima tehnički ne može da aplicira za državne podsticaje.

Da li poljoprivrednik može da ostvari subvenciju na njivu koja se vodi kao rov?

Konkurs za osnovne subvencije za biljnu proizvodnju traje do 1. marta, putem kog se ostvaruje 18.000 dinara po hektaru.

Ako imate sličnih problema, pišite nam u komentaru ispod teksta.

Naslovna fotografija: Marija Celing Celić/Marija Perčić


Tagovi

Zakup državnog zemljišta Parcele Marija Perčić EAgrar Konkurisanje za subvencije Vlasnik gazdinstva Član gazdinstva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...