Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja krastavaca
  • 18.04.2024. 09:00

Lisne vaši uzgrožavaju krastavce, sprečite na vreme propadanje biljaka

Lisne vaši su i prenosioci destruktivnih biljnih virusa među kojima je najznačajniji virus mozaika krastavca

Foto: Depositphotos/AF-Photo
  • 197
  • 18
  • 0

Krastavce u plasteničkoj proizvodnji u ovom periodu mogu napasti lisne vaši, upozoravaju Prognozno- izveštajne službe zaštite bilja (PIS). Ova štetočina može trajno da ošteti biljke i zato je važno na vreme sprovesti insekticidni tretman.

"Pregledom biljaka u plastenicima u Srednjem Banatu registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae) na do 10 odsto biljaka. Osim što svojom ishranom nanose direktne štete biljkama, prenosioci su destruktivnih biljnih virusa."

Najznačajniji među njima je virus mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus) koji se javlja redovno u povrtarskoj proizvodnji i pričinjava značajne štete. Kako smo ranije pisali, ovaj virus napada ne samo krastavce, već sa javlja i na usevima paprike, paradajza, patlidžana, zelene salate, spanaća, graška. Simptomi se najpre javljaju u vidu mozaika, uglavnom na mladim listovima koji postaju prošarani svetlim i tamnim mrljama. Kako napreduje, ubrzo može zahvatiti čitavu biljku.  

Evo osam saveta o uzgoju krastavaca na balkonu

Preporuka proizvođačima je da redovno pregledaju svoje plastenike i ukoliko uoče prisustvo lisnih vaši sprovedu insekticidni tretman nekim od sledećih preparata na bazi aktivne materije:

  • flonikamid 0,06-0,1 kg/ha ili
  • deltametrin 0,3-0,7 l/ha ili 
  • flupiradifuron 0,075 odsto. 

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Uzgoj krastavaca Lisne vaši Prognozno- izveštajne službe Srbije Zaštitni tretman krastavaca Virus mozaika krastavca


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sneg od jutros veje na Fruškoj gori. Iriški venac je zavejan, ali prohodan za sada. Naši čitaoci javljaju da su kolovozi mokri, pa je potreban dodatan oprez u saobraćaju. Temperature u Srbiji narednih dana će biti ispod proseka za ovo doba... Više [+]