Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virusni mozaik
  • 21.07.2023. 07:30

Virusna mozaičnost na krastavcu i drugom povrću - prenose je lisne vaši

Oboljenje se javlja na preko 1.000 vrsta, a najviše na povrću koje uzgajamo na polju i plastenicima. Kako je prepoznati i suzbiti?

Foto: WikimediaCommons/DieterO
  • 1.956
  • 116
  • 0

Nema bašte u kojoj ne možemo primetiti simptome karakterističnog mozaika ili šarenila. Radi se o oboljenju poznatom kao virusni mozaik krastavca, čiji je prouzrokovač virus Cucumber mosaic virus. Preko hiljadu biljnih vrsta su njegovi domaćini. U bašti se najčešće javljaju na svim tikvenjačama (krastavci, lubenice, dinje, tikvice, tikve...), ali na usevima paprike, paradajz, patlidžana, zelene salate, spanaća, graška, mahuna, cveća i na raznim korovskim biljkama.

Štete mogu biti veće od 50 odsto. Infekcija se javlja u plastenicima i na otvorenom, u celom svetu.

Prepoznatljivi simptomi

Glavni krivci za prenos virusa i pojavu bolesti su lisne vaši. Prvi simptomi se javljaju u vidu mozaika, obično na mladim listovima koji postaju prošarani svetlim i tamnim mrljama, a javljaju se i deformacije, kovrdžanje. Kako virus napreduje kroz biljku ubrzo je celu zahvata. Pored listova napada sve biljne delove.

Što su listovi veći, više dolazi do izražaja mozaična obojenost liske. Usporavaju se rast i razvoj biljke, kraće su internodije, listovi sitniji. Pogođena je i produktivnost, jer se stvara manje cvetova, plodove zahvata mozaik, naborani su i manji, a ukus im je gorak.

Zašto su plodovi tikvica gorki?

Na osetljivim sortama i hibridima simptomi se javljaju već posle pet dana, a kod otpornih prvi znaci se jave i mesec dana posle infekcije. Virus je veoma nestabilan i lisna vaš ga prenosi veoma kratak period posle ishrane na zaraženo biljci. Održava se na korovu, biljkama u plastenicima, a prenosi se i semenom. Inaktivira se na temperaturi iznad 60ºC.

Suzbijajte biljne vaši

Za setvu birajte otporne sorte i hibride. Pre setve dezinfikujte seme i koristite kvalitetne supstrate. Mere protiv populacije lisnih vaši smanjuju pritisak virusa i pojavu oboljenja. Sadite biljke koje privlače grabežljivce poput bubamara. Kada uočite prve zaražene biljke počupajte ih i odnesite iz bašte, useva. Uništavajte korov na kome se često javlja mozak.

U plodored uvrstiti vrste koje nisu osetljive kao što su: pšenica i ječam. Izbegavajte preduseve poput tikvenjača, crvene deteline, lucerka i druge kulture na kojima primetite simptome.


Tagovi

Virusno biljno oboljenje Virusni mozaik Virusnii mozaik krastavca Cucumber mosaic virus Zaštita bilja Plastenička proizvodnja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.