Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje tikvica
  • 20.07.2023. 07:30

Zašto su plodovi tikvica gorki?

Poput krastavca i ovi plodovi mogu imati gorčinu. Šta uzrokuje ovu pojavu i kako je možemo sprečiti?

Foto: Depositphoto/1110tulpe
  • 1.122
  • 60
  • 0

Sigurno ste se susretali s gorkim plodovima krastavca, ali, i tikvice mogu biti gorke. Ova pojava manifestuje se neprijatnim ukusom koji nastaje zbog nakupljanja kukurbitacina, materije koja ima ulogu zaštite. Poznato je da u malim količinama deluje antireumatski, antiupalno i antialergijski.

Šta izaziva pojavu gorkih plodova?

Nekoliko je faktora koji izazivaju pojavu. Prvi od njih je pregusta setva. Biljkama je potreban prostor i mnogo svetlosti.

Pazite na izbor biljaka koje su pored. Tikvicama pogoduju vrste s kojima se neće takmičiti za prostor, hraniva, svetlost i vodu, koje će ih štiti od štetočina, privlačiti oprašivače, poboljšavati imunitet i ukus plodova. Izbegavajte sve srodnike iz porodice tikvi, poput krastavca, ukrasnih i običnih tikvi, lubenice, drugih tikvenjača. Paprika i rotkvice izuzetno negativno deluje na tikvice. Na ukus i kvalitet plodova najgori uticaj ima krompir. Pored njega mogu biti mekani, krti i gorki.

Obratite pažnju na zalivanje, zalivnu normu i temperaturu vode. Hladna voda je čest uzrok. Ne treba preterivati sa prihranjivanjem. Zaštitite usev od napada štetočina i pojave bolesti.

Kako da sprečite?

Prvi korak je da biljke ne sadite pregusto. Za setvu koja se može obavljati celo leto, birajte osunčane lokacije. Senovita mesta izbegavajte.

Setva tikvica: Pričekajte da se zemlja ugreje, a onda sejte celo leto

Možete sprečiti nagomilavanje gorke materije tako da ne pravite velike pauze u zalivanju, jer se počinju nakupljati kada biljke pretrpe sušu i zatim ih dobro zalite ili padne jaka kiša. Izbegavajte sadnju loših suseda i koristite dobre, a to su prvenstveno kukuruz i pasulj

Obratite pažnju kakva đubriva koristite za prihranu. Najbolje da su bogata fosforom i kalijumom. Ne preterujte sa đubrivima koja su bogata kalijumom i kalcijumom.

Kolebanje i nagle promene temperature je još jedan razlog. Obavite zaštitu od prouzrokovača oboljenja i štetočina, jer biljka brani sočne plodove tako što postaje gorka.

U slučaju da imate gorke plodove narežite ih na komade i potopite u slanu vodu na jedan sat.


Tagovi

Tikvice Gorki plodovi tikvice Uzgajanje tikvica Kukurbitacin Gorke materije Gorka tikvica Zašto Setva tikvica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]