Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tikvica
  • 17.04.2023. 07:30

Setva tikvica: Pričekajte da se zemlja ugreje, a onda sejte celo leto

Mogu da se uzgajaju iz rasada ili, što je češći slučaj, iz semena. Na otvorenom ih ne treba sejati sve dok se zemlja ne ugreje iznad 10 stepeni Celzijusa.

Foto: Depositphotos/CatherineL-Prod
  • 2.994
  • 169
  • 0

Tikvice su popularno letnje povrće od kojih jedemo cvetove i plodove. Vrste s kratkim periodom vegetacije su prvo pravo povrće od kojeg možete pripremati raznovrsne obroke. Cvetovi se pripremaju punjeni i pohovani, a plod se najčešće termički obrađuje kuvanjem, dinstanjem ili pečenjem. Berba od prvog do zadnjeg ploda traje između jednog i dva meseca.

Postoje brojne sorte i hibridi tikvica koji se razlikuju prema dužini vegetacijskog perioda, boji i obliku ploda, otpornosti na bolesti i sušu. Biljka može da bude u formi žbuna ili da razvija loze. Najčešće se uzgajaju one u formi žbuna koje imaju cilindričan plod čija je boja zelena ili imaju tamnije pruge, ili je pak žut i dvobojan.

Veliki je broj sorti: đenoveze (svetlozeleni, cilindrični plod), strato ditalia (plod obojen na pruge), skuro di milano", diamante (tamnozelene boje ploda), beogradska (plod u cukini tipu, svetlozelen), Bela domaća tikvica i druge.

Dozrevaju i u oktobru (Foto: M. C. Celić)

Osim njih uzgajaju se i okrugle tikvice koje služe za punjenje i zvezdaste. Kada se tome dodaju i brojni hibridi dobija se izuzetno bogat izbor.

Vole sunčana mesta

Mogu da se uzgajaju iz rasada ili, što je češći slučaj, iz semena. Na otvorenom ih ne treba sejati sve dok se zemlja ne ugreje iznad 10ºC. Optimalna je oko 25ºC i tada, uz dovoljno vlage, niče za pet dana. Klijanje i nicanje se mogu ubrzati namakanjem semenki preko noći u vodu ili čaj.

Osetljive su na mraz i zbog toga ih u prolećnom periodu sejemo od sredine aprila ili početkom maja uz obaveznu zaštitu od niskih temperatura koje su karakteristične za ovaj period. Zahvaljujući kratkoj vegetaciji možemo ih sejati kroz celo leto uz uslov da im obezbedimo dovoljno vlage.

Za setvu odaberite osunčana mesta zaklonjena od vetra. U slučaju da je uzgajate u posudama koristite veće zapremine, jer formiraju jak koren i treba im prostora. Na gredici je dovoljno jedan metar kvadratni za svaku pojedinačnu biljku.

Odgovara im bogato đubrenje 

Možete da je uzgajate i kao rasad. Kada formira tri do četiri prava lista presadite je na stalno mesto u plasteniku ili na otvorenom.

Može da se uzgaja i iz rasada (Foto: Bigstockphoto/Geshaspg)

U slučaju setve na polju ili u bašti često se seju u redove ili kućice (odžake), na primer, uz kukuruz. Za setvu u redove razmak između biljaka se kreće od 70 do 100 centimetara, dok se u kućice seju dva do tri semena.

TOP 3 vrste povrća koje se seju u aprilu i odlične su komšije u bašti

Intenzivno formiraju plodove i zbog toga im odgovara bogato đubrenje zemljišta. Veoma pozitivno reaguje na primenu zrelog stajnjaka i drugih organskih đubriva. Zaliva se čim primetite da je zemlja suši, jer je veliki potrošač vode. U vrelim letnjim danima zalivanja su češća. Prvi znak da joj nedostaje vode je opuštanje listova dok drške ostaju uspravene.

Od nedostatka vlage i suše je možete zaštititi i malčiranjem. 

Koje tikvice vi uzgajate? Do kada ih berete? Kako ih najčešće pripremate? Da li vam je potreban, ili vi imate možda neki savet za naše čitaoce? Pišite nam ispod u komentarima.


Tagovi

Uzgajanje povrća Tikvice Sorte tikvica Uzgoj tikvica Setva tikvica Savet Setva u maju Setva u aprilu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta