Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerac
  • 10.04.2023. 07:30

Da li znate da je kukuruz šećerac povrće? Kada ga sejati, a kada brati?

Kukuruz šećerac je osetljiviji na sušu, ali i nedostatak hraniva. Kako uzgajati ovu najprofitabilniju povrtarsku kulturu?

Foto: Depositphoto/mishoo
  • 1.084
  • 93
  • 0

Kukuruz šećerac se smatra najprofitabilnijom povrtarskom kulturom. Znamo da se uzgaja kao ratarska, ali se u povrtarsku ubraja zbog kratke održivosti nakon berbe budući da on tada nije tehnološki zreo, ali i zbog načina pripreme i prerade zrna. 

Može da se koristi u svežem stanju, kuva i peče, zamrzava, kiseli i kao sirovina za industrijsku preradu. Nije zahtevna kultura. U odnosu na klasičan kukuruz, sadrži više šećera i masti.

Osetljiviji na sušu

Setva na otvorenom se obavlja u aprilu i početkom maja, a u plastenicima može da se poseje i nešto ranije. Termin setve treba prilagoditi vremenskim prilikama, ali ne započinjati dok se zemlja ne zagreje na minimalno 10ºC dok je optimalna 13ºC. Može da se uzgaja i u drugim rokovima setve.

Ima veće zahteve za toplotom od kukuruza za zrno. Dubina setve je pet centimetara. Razmak u redu je od 20 do 30 cm, a međuredni najčešće od 30 do 60 cm. Količina zavisi od razmaka setve i kreće se od 10 do 20 kg/ha.

Osetljiv je na nedostatak hraniva, posebno tokom cvetanja i formiranja klipa. Manje je otporan na sušu. Često se uzgaja zajedno s visokim pasuljem mahunarom.

TOP 3 vrste povrća koje se seju u aprilu i odlične su komšije u bašti

Proces klijanja i nicanja se može ubrzati potapanjem semena u vodu temperature oko 30ºC tokom 24 h. Nabubrelo zrno niče do četiri dana ranije. Visina biljaka je različita. Rane sorte su niže.

Prosečan prinos je šest tona po hektaru.

Trikovi za pravi trenutak berbe

Bere se u fazi mlečne zrelosti. Tada zrno sadrži najviše šećera, a stvaranje proteina još nije započelo. Sa većom temperaturom vazduha ubrzava se otpuštanje i zbog toga berba kratko traje. Prvi znak da je klip spreman za berbu je pojava smeđe boje na svili kukuruza. Kada zrno ogrebemo noktom treba da se vidi mlečni sadržaj. U slučaju da pukne, još je zeleno i s berbom treba sačekati.

Obavlja se u jutarnji satima i odmah prerađuje, jer stajanjem samo jedan dan može da izgubi i do 50 odsto šećera. Do sledećeg dana može da se čuva kada ne uklonimo ovojne zelene listove. Ako u domaćinstvu želimo da ga sačuvamo još tri do pet dana, u posudu stavimo očišćene klipove, prelijemo hladnom vodom i čuvamo u frižideru.

Imate li neki trik ili pitanje? Pišite nam u komentarima ispod teksta! 

Kakva su vaša iskustva s ovom kulturom? U kom setvenom roku vi uzgajate kukuruz šećerac? Sam ili zajedno sa pasuljem, tikvama? Kako ga je najbolje pripremiti - kuvanog, pečenog, na roštilju ili u salati? 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac

Engleski naziv: Sweet maize | Latinski naziv: Zea mays L. convar. saccharata Koern.

Kukuruz šećerac u mlečnoj zrelosti može se jesti u svežem stanju, a najviše se koristi kuvan. Klip se može konzervirati, zamrzavati i marinirati. Jednogodišnja je i zeljasta... Više [+]

Tagovi

Kukuruz šećerac Tips & tricks Berba šećerca Setva šećerca Mlečna zrelost Komšija u bašti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]