Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kukuruza
  • 05.04.2023. 07:30

Za koliko dana niče kukuruz?

Temperatura je glavni faktor koji deluje na brzinu nicanja i uspeh setve.

Foto: Depositphoto/Sportactive
  • 9.532
  • 524
  • 0

Setva kukuruza nije jeftina i zbog toga je potrebno ispoštovati neke zahteve prilikom ove radnje koji će zrnu omogućiti da brzo nikne. Pre svega su to temperatura i vlaga. Sa setvom ne treba žuriti, ali ni kasniti.

Voli toplotu i sunce

Kukuruz je toploljubiva kultura. Minimalna temperatura za setvu i nicanje je 10 stepeni Celzijusa, a za neke hibride osam stepeni. Na nižima od te procesi u zrnu se usporavaju ili prekidaju. Uz povećanu vlagu dolazi do pojave truljenja i propadanja posejanog kukuruza. Ptice i druge štetočine imaju duži vremenski period da pronađu zrna, pojedu ih ili unište. Najčešće se to događa kada je proleće hladno i kišovito, kao što je ovo.

Preporuka struke: Oprezno sa ranom setvom kukuruza

Temperatura vazduha treba da je najmanje 13 stepeni Celzijusa. To nam pokazuje podatak da na onoj između 30 i 35 stepeni uz dovoljno vlage kukuruz može nići za nedelju dana, dok na minimalnoj temperaturi zemljišta niče između 30 i 35 dana. Kako bi seme niklo, potrebno je da usvoji do 45 odsto vode. Na temperaturi od 15 do 16 stepni niče za oko 10 dana. Ako je nicanje trajalo 20 dana, to znači da je temperatura zemljišta bila niža. Zbog toga je veoma važno da kupimo kvalitetno seme, jer je ono nosilac sposobnosti klijanja u ovakvim uslovima.

Kukuruz voli sunce (Foto: Depositphoto/photographyMK)

Dubina setve i cirkulacija vazduha

Na ritam klijanja i nicanja deluje i dubina setve. Optimalna je pet do sedam centimetara, a svako povećanje od 2,5 cm produžuje period nicanja za jedan dan.

Bitni su cirkulacija vazduha i osvetljenje.

U slučaju da nema cirkulisanja vazduha, zrno brzo truli. Kukuruz je biljka koja izuzetno voli sunčevu svetlost. Optimalne temperature i osvetljenost će dati zdrave biljke koje mogu doneti visoke prinose.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Klijanje kukuruza Nicanje kukuruza Sjetva kukuruza Dubina sjetve Temperatura tla


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u