Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kukuruza
  • 31.03.2023. 13:00

Preporuka struke: Oprezno sa ranom setvom kukuruza

Prednosti je mnogo, ali i mana.

Foto: Depositphotos/smereka
  • 853
  • 81
  • 0

Setva je najvažnija agrotehnička operacija u proizvodnji kukuruza. Optimalni rokovi su od 15. do 25. aprila, ali u pravilu se kukuruz seje kada se temperatura tla ustali na 10 - 12°C.

Suša koja je prošle godine poharala ovu glavnu žitaricu u Srbiji, podstaknula je mnoge ratare na razmišljanje i o ranijim rokovima setve, odnosno krajem marta, početkom aprila. 

Stručnjak Romeo Jukić nam kaže da se za ove datume odlučuje oko osam odsto poljoprivrednih proizvođača, no ova godina nije, što nam dokazuju protekli dani, prikladna za ovu meru. 

Prednosti ranije setve 

Ipak, Jukić ističe njene prednosti, a to su brže ukorenjivanje, brže otpuštanje vlage, izbegavanje temperaturnog, toplotnog stresa. Može osigurati viši prinos ako se dobije povoljno vreme tokom razdoblja cvetanja i oprašivanja, što može biti posebno važno u područjima sa kraćom vegetacijskom sezonom. Ranije sejanje takođe omogućuje kukuruzu da sazri pre vremenskih nepogoda kao što su suša, oluje ili jesenski mrazevi.

"Pre dođe i žetva pa se možda može ostvariti nešto veća cena prilikom otkupa. Može se očekivati i niža vlaga kod berbe", ističe ovaj stručnjak.  

Kako uzgajati kukuruz u sušnoj godini?

Smanjuje se i rizik od štetočina i bolesti, jer će biljke imati manje šanse da se nađu u kritičnom razdoblju rasta i razvoja kada su najranjivije na napade štetočina ili infekciju bolestima.

Prinos može biti veći (Foto: Depositphoto/stevanovicigor)

Rana setva omogućava poljoprivrednicima da raznolikošću useva upravljaju na bolji način jer će tada kukuruz biti zreliji za žetvu pre drugih useva pa se onda može obaviti još jedna setva na istom polju, poboljšavajući ukupni prinos i proizvodnju hrane.

A koje su mane?

Ali, isto tako ima i mana, a jedna od potencijalno opasnih je mraz.

"Ono na što se mora obratiti pažnja je to da setva ne sme da bude dublja od pet centimetara. Ide sezona vlage, a ako se posle na dublje od sedam centimetara, vrlo je verovatno da takvo seme neće niknuti, jer u hladnim uslovima su usporeni mikrobiološki procesi i samim tim dolazi do aktivacije kvantitativnih osobina svakog semena", pojašnjava Jukić dodajući da se događa da na pojedinim mikrolokacijama neko zrno nikne ranije, neko kasnije

"Kod kukuruza je to specifično jer ako ostane u senci veće razvijene stabljike, dogodi se da ostane zakržljao, da ne bude oplođen. Ako se ide u hladnu i duboku setvu, jedan od problema je to što takvo seme dugo niče i dugo klija pri čemu se pati, a onda nema dovoljno snage da preživi nižu temperaturu", naglašava naš sagovornik.

Kaže kako temperatura od -3°C razvija velika oštećenja na kukuruzu, a kod -5°C, -6°C štete mogu biti jako velike.

"Važno je ujednačeno nicanje i zato izbegavamo ranu setvu u ovako nestabilnim prilikama kao što su ove godine", upozorava Jukić. 

"Naša preporuka je da je temperatura zemljišta bude minimalno osam do 10 stepeni i tada je ponik gotov u četiri do pet dana."

Budite oprezni 

Ako se kod rane setve seme seje preduboko do osam, devet centimetara, tada se ljudi žale da nije dobro seme, da nije dobra energija klijanja, kaže.

"Svaki put treba pregledati i mašinu, na koju dubinu seje."

Dubina setve je vrlo važna (Foto: Depositphotos/zorandim)

Ističe da se treba prilagoditi i vremenskim prilikama. 

"Naša preporuka za ovu godinu je da se pričeka prva dekada četvrtog meseca i to ako se vreme stabilizuje. Dakle, bilo je godina kada vremenski uslovi nisu bili ni tada pogodni. S druge strane, pre par godina smo sejali krajem aprila jer nije bilo vlage", zaključuje uz preporuku da se ranoj setvi pristupa s velikim oprezom.


Tagovi

Prednosti Mane Romeo Jukić Mraz Hladnoća Setva kukuruza Rana setva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta