Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva u aprilu
  • 07.04.2023. 07:30

TOP 3 vrste povrća koje se seju u aprilu i odlične su komšije u bašti

U toj su ih kombinaciji sejali naši stari, a i američki Indijanci. Jedno drugom su potpora i zaštita - kukuruz šećerac, pasulj i tikve.

Foto: Depositphotos/Genrix20061.mail.ru/LeoniekvanderVliet/Digihelion
  • 2.249
  • 207
  • 0

April je mesec kada se intenzivno pristupa setvi povrća, kako na zatvorenom, tako i na otvorenom. Naravno, trenutak setve određuju vremenske prilike pa verujemo da će je neki od vas na otvorenom odložiti s obzirom na niske temperature. 

Mnogi povrtari, kako profesionalni, tako i hobisti, u svojim baštama seju kukuruz šećerac (ili pak obični), pasulj i tikve. Upravo su ove tri povrtne vrste specifične za setvu u aprilu. Kukuruz se uobičajeno seje početkom ovog meseca, ako vreme dozvoli, dok tikve i pasulj ipak čekaju nešto toplije dane i kraj meseca. 

Ono što je specifično za ove tri vrste je to što su dobre komšije u bašti, u toj kombinaciji su ih sejali i naši stari, ali i američki Indijanci i to pod nazivom "tri sestre".

Prednosti udruženog uzgajanja

Prednosti ovakvog načina uzgajanja su brojne. Zajedničko za ove tri kulture je što štede prostor, pozitivno deluju jedna na drugu, štite se od štetočina, smanjuju pojavu bolesti. Tako kukuruz postaje armatura uz koju raste pasulj.

Za uzvrat vitice pasulja kukuruzu daju stabilnost i štite ga od nepovoljnog vremena i drugih uticaja. Pasulj je mahunarka i ima sposobnost azotofiksacije. To znači da zemljište obogaćuje azotom koji služi kao hranivo za druge dve biljke.

Tikve formiraju velike listove koji prekrivaju zemljište, što sprečava rast korova i štiti od prevelikog isparavanja.

Kada se obavlja setva?

Za setvu odaberite sunčanu lokaciju. Prvo se obavlja setva kukuruza, kako bi dovoljno narastao da se uz njega penju vitice pasulja koji brzo niče i raste. Setva kukuruza se u kontinentalnom delu obavlja u prvoj polovini aprila, tikve od sredine, a pasulja na kraju meseca.

Pišite nam u komentarima ispod teksta - da li ste već posejali kukuruz ili čekate lepše dane? Hoćete uz njega sejati pasulj i(li) tikve? Koja kombinacija vam je najbolja? Imate li kakav trik ili vam je možda potreban savet? 

O svakoj kulturi ćemo detaljnije pisati u narednim danima. Svakako nas pratite i komentarišite! 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat koren čija se glavnina nalazi u površinskom sloju zemljišta. Stabljika je vreža duga oko 10 m, obrasla dlačicama i uglavnom se ne grana. Listovi su... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Pasulj Tikva Sjetva Tri sestre Setva Setva u aprilu Dobre komšije


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.