Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 02.04.2023. 07:30

Vreme je da zavrnete rukave: Šta se seje i sadi u aprilu?

Ovo je mesec intenzivnih radova. Pred nama je setva ratarskih i povrtarskih kultura.

Foto: Depositphoto/bondvit
  • 329
  • 89
  • 0

Pred nama je april, mesec intenzivnih radova u poljoprivrednoj proizvodnji. Uslovi su povoljni za većinu biljnih vrsta koje uzgajamo. Zbog osetljivosti na mraz, još sačekati sa sadnjom rasada paprike, paradajza, patlidžana i sličnih vrsta na otvorenom.

U južnim područjima sadnja se obavlja u ovom mesecu.

Intenzivni ratarski radovi

Možemo reći da je ovo mesec intenzivnih ratarskih radova. Vreme je za setvu kukuruza, soje, suncokreta. Nastavlja se setva šećerne repe. Seju se deteline i lucerka.

Najveće površine biće pod kukuruzom. Optimalan rok je od 10. do 20. aprila. Temperatura setvenog sloja treba biti 10ºC. Najčešće se seju hibridi iz grupa FAO 300 do 500. Kašnjenje sa setvom smanjuje prinose, a zadnji termin u kontinentalnom delu je prva dekada maja.

Preporuka struke: Oprezno sa ranom setvom kukuruza

Setva suncokreta počinje kada se sloj zemljišta do dubine od pet centimetra zagreje na 8ºC. Najbolji rezultati se postižu kada se obavi u prvoj polovini aprila. Termin se prilagođava vremenskim uslovima i dužini vegetacije hibrida.

Baštenski radovi

Sada se uklanja korov iz kultura koje smo posejali u februaru, pripremaju se gredice. Na redu je setva većine povrtarskih kultura. Šargarepa, peršun, pastrnak, repa, kupusnjače, krompir, kukuruz šećerac, čičoka se seju i sade na otvorenom. Početkom meseca je setva rasada bamije, krastavca i tikvi, a krajem aprila na otvorenom se seju krastavci, pasulj, tikve, dinja.

Koristite zaštitni agrotekstil kako bi tek iznikle useve zaštitili od naglog zahlađenja. Obavlja se setva praziluka za jesenju berbu i setva graška za ranu letnju berbu.

U južnim krajevima obavlja se sadnja rasada na otvorenom. Sačekajte maj zbog pojave kasnih prolećnih mrazeva, a sada se obavlja pikiranje određenih povrtnica. Javljaju se i prve štetočine. Potrebno je sprovoditi zaštitu od lukove i šargarepine muve. Aktiviraće se i lisne vaši.


Tagovi

Povrtarstvo Ratarstvo Sadnja bilja Setva u aprilu Setva povrća


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Zašto ostavljam otpad u prirodi?

144


Glasova: 17

U svojoj blizini nemam nikakvu deponiju ili zeleno ostrvo 11,8%

Glasova: 6

Preskupo mi je da odvezem otpad ili platim nekoga da to uradi 4,2%

Glasova: 10

Isti đavo, svejedno će završiti negde u prirodi 6,9%

Glasova: 104

Ne ostavljam otpad u prirodi 72,2%

Glasova: 7

Briga me za otpad, imam drugih problema 4,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zova počinje da cveta. Upravo od njenog cveta može da se pravi čaj, sok, likeri, penušava pića, ali i da se dodaje jelima zbog aromatičnog mirisa, kao i u kozmetičkoj industriji. U knjaževačkom kraju ovu biljku zovu baz!