Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krastavac na balkonu
  • 15.04.2024. 07:30

Evo osam saveta o uzgoju krastavaca na balkonu

Ovaj uzgoj jednostavan, ali ipak postoje određeni uslovi koje ćete morati da obezbedite ako želite zaista nešto i da uberete.

Foto: Depositphotos/marina_tr
  • 236
  • 22
  • 0

Krastavci su povrće koje se bez problema može uzgajati na balkonu. Tako ćete uvek pri ruci imati sveže plodove za salatu ili čorbu. Ipak, postoje određeni uslovi koje ćete im morati osigurati ako želite zaista nešto i ubrati. 

Rasad napravite sami

Rasad krastavaca možete sami podići tako što ćete ih posejati u manje posude, u supstrat koji je prikladan za ovakav uzgoj, a možete ih i kupiti. Ali, pazite, sadite ih na otvoreni balkon tek u maju, kada se temperatura ustali jer je ova biljka toploljubiva. 

Tri razloga zašto seme za rasad treba sejati u male posude

U slučaju da ćete ih sejati direktno u posudu, takođe pričekajte početak maja, odnosno i duže, zavisno od vremenskih uslova. 

Osam korisnih saveta o uzgoju krastavaca 

1. Izbor sorte 
Odaberite sortu koja je pogodna za uzgoj u posudama, kao što je mini krastavac ili grmolika sorta koja neće zahtevati jaku potporu. 

2. Posuda
Potrebna vam je veća posuda ili lonac, optimalne zapremine od barem 10-15 litara za svaku biljku. Posuda treba imati dobru drenažu kako bi se sprečilo zadržavanje viška vode.

3. Supstrat
Koristite kvalitetetan supstrat, najbolje onaj koji je namenjen za uzgoj povrća, a što će osigurati dobru drenažu i hranljive materije. Možete dodati malo komposta ili humusa kako biste poboljšali plodnost.

4. Sunce 
Krastavci vole puno sunca, stoga odaberite sunčano mesto na balkonu gde će biljke dobiti najmanje šest do osam sati sunčeve svetlosti dnevno. 

5. Potpora
Budući da krastavci imaju lozu, penjaće se ako im to omogućite. Osigurajte im potporu kao što je rešetka, mreža, žica, konopac pričvršćen na plafon balkona i slično. Ovo će vam uštedeti prostor, svaki plod će biti bolje vidljiv, a i napraviće vam svojevrsnu senku. 

6. Zalivanje 
Krastavcima treba puno vode pa ih redovno zalivajte, najbolje ujutro kada voda može biti hladnija. Ako ih zalivate navečer, neka voda bude odstajala, nikako prehladna, ali ni pretopla. 

7. Đubrenje
Redovno đubrite biljke tekućim đubrivom za plodonosno povrće kako biste osigurali potrebne hranljive materije. 

8. Oprašivanje
Većina sorti krastavaca ima muške i ženske cvetove. Ako u vašoj blizini nema dovoljno oprašivača, moraćete mu pomoći da zametne plodove, odnosno oprašiti ga sami. To možete učiniti ručno pomoću mekanog kista, tako što ćete protresti biljke ili pak tako da otkinete muški cvet te njime oprašite ženski, kao kod tikvica

Pitanja u vezi sa uzgojem krastavaca na balkonu možete postaviti i na našem KLUB-u, ali se i pohvaliti njegovim plodovima. 


Povezana biljna vrsta

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Gaji se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Tagovi

Krastavac na balkonu Uzgoj krastavaca Povrće na balkonu Potpora za krastavac Oprašivanje krastavca Krastavac Saveti


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.