Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje paradajza
  • 02.07.2023. 07:30

Šta kad paradajz cveta, a nema ploda?

Faktori koji dovode do slabog plodonošenja se u najvećoj meri mogu otkloniti.

Foto: Maja Celing Celić
  • 50.461
  • 2.576
  • 0

Kada uzgajamo paradajz pre ili kasnije susrećemo se s pojavom da biljka cveta, ali slabo zameće i formira plodove. Postoji nekoliko razloga ove pojave koje možemo otkloniti kako bi uživali u berbi.

Potrebno je obratiti pažnju kako se brinemo o usevu, kakva je temperatura, osvetlenje, vlažnost, oprašivanje, snabdevanje biljnim hranivima.

Uklanjajte zaperke i obezbedite svetlost

U svom prirodnom staništu paradajz je višegodišnji žbun. Međutim, uslovi kod nas nisu povoljni i njegov razvoj traje samo nekoliko meseci. Mlade biljke teže da formiraju žbun i zbog toga većina sorti i hibrida stvara zaperke.

Osim što crpe vodu i hraniva, oni zagušuju žbun unutar koga se povećava vlažnost, smanjuje ventilacija i osvetljenost. Takvi uslovi pogoduju pojavi oboljenja i naseljavanju štetočina. Formira se manji broj sitnijih plodova. Kako bi to sprečili potrebno je da redovno uklanjamo zaperke dok su još mali.

Zaperke uklanjajte dok su mali

Paradajz je osetljiv na nedostatak svetlosti i potrebno mu je oko šest do osam sati sunčeve svetlosti tokom dana kako bi formirao cvetove i plodove. Zahvaljujući suncu odvija se proces fotosinteze i stvaraju materije koje učestvuju u formiranju cvetova i plodova. Slaba svetlost dovodi do stvaranja velike zelene mase sa malim brojem cvetova, dok izostaje plodonošenje.

Optimalni temperaturni uslovi i dovoljno vlage

Za rast i razvoj biljaka potrebno je tokom dana obezbediti temperaturu koja je nešto viša. Tokom noći treba biti nekoliko stepeni svežije. I pored toga što se radi o toploljubivoj kulturi temperatura iznad 29 stepeni Celzijusa dovodi do problema sa cvetanjem, a polen postaje sterilan na 30 do 32 stepena.

Kako se često uzgaja u plastenicima gde se temperatura u vreme cvetanja penje i preko 40 stepeni Celzijusa. Zbog toga je neophodno da se plastenik redovno provetrava i da ga zasenimo.

Pregrevanje biljaka: Kako rashladiti plastenik?

Višak i manjak vode mogu biti jednako pogubni. Vlažnost ne treba da prelazi preko 70 odsto. Zalivanje treba da bude ređe, ali obilno. Najbolje je obaviti ujutro. Dobro reaguje na malčiranje koje u sušnom periodu smanjuje isparavanje. Suvišna vlaga ne samo da pogoduje razvoju bolesti, već vlažan polen postaje težak, zrna se slepljuju u grudvice i nema oplodnje.

Paradajz je osetljiv na nedostatak svetlosti

Manjak vode dovodi do opadanja cvetova i mladih plodova, polen slabije klija. Ne odgovara im ni kolebanje vlažnosti, jer ako posle suše naglo zalijemo usev ili padne jača kiša dolazi do pucanja plodova.

Izostanak oprašivanja i nedovoljna ishrana

Problem oprašivanja se javlja u zatvorenom prostoru gde nema vetra i insekata koji podržavaju ovaj proces. Zbog toga se koriste bumbari, zujalice ili hormoni.

Teško uočljivi trips "hara" plastenicima, posebno na paradajzu i paprici

Limitirajući faktor može da bude manjak bora koji stimuliše cvetanje, klijanje polena, formiranje plodova i semenki. Kako se ovaj element teško usvaja putem korena, dodajemo ga folijarnim putem. Ne preterujte s prihranom azotnim đubrivima, jer će intenzivirati formiranje zelene mase. Od početka cvetanja dodaju se đubriva s manje azota i više kalijuma.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Plodovi paradajza Formiranje plodova Oprašivanje paradajza Cvetanje paradajza Zalivanje paradajza Neoplođeni cvetovi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)