Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bela leptirasta vaš
  • 07.07.2018. 14:30

Bela mušica napada paradajz, papriku i drugo povrće i cveće - kako je suzbiti

Ovi insekti, kako larve, tako i odrasle mušice, sišu sokove iz biljke, što uzrokuje usporeni rast, žućenje listova i konačno, smanjene prinose. Biljke postaju slabe i osetljive na bolesti.

Foto: Flickr/Scot Nelson
  • 17.079
  • 211
  • 1

Bela mušica ovih dana napada paradajz, papriku, kupus, krastavac, patlidžan, ali i bamiju, batat kao i mnoge druge povrtarske kulture, te cveće. Radi se o beloj letirastoj vaši (Trialeurodus vaporariorum), koja je ekonomski značajna štetočina na povrću, ali i cveću, kako u zatvorenom, tako i u zaštićenom uzgoju. 

Odgovorni i za prenos biljnih virusa

Ovi insekti, kako larve, tako i odrasle mušice, sišu sokove iz biljke što uzrokuje usporeni rast, žućenje listova i konačno, smanjene prinose. Biljke postaju slabe i osetljive na bolesti. Boraveći na lišću, izlučuju mednu rosu koju naseljavaju gljivice čađavice. Takođe su odgovorni za prenos nekoliko biljnih virusa, piše Almanac

Odrasla vaš duga je tek milimetar i po do dva. Liči na običnog moljca, krila su mu bela i "praškasta". Larve bez krilaca su spljoštene, ovalne. Često se nalaze na vrhu biljke, sa unutrašnje strane lista ili na krajevima stabljike. Larve prežive zimi na listovima biljke domaćina. U kasno proleće odrasle ženke legu 200-400 jajašaca na donjoj strani lišća na vrhu stabljike. Jaja se izlegu za pet do 10 dana, a larve se razvijaju u mušice za nedelju dana. U godini se pojavljuje mnogo generacija. 

Kako kontrolisati belu leptirastu vaš

Najvažnije je što pre početi s uništavanjem larvi. Prolazeći baštom, proverite donje listove biljki i ako primetite jajašca oko kojih lete bele mušice, možete biti sigurni da je biljka napadnuta. 

Prvo što možete da učinite je da iznad biljaka okačite  žute lepljive trake, tako da svojim donjim delom budu u nivou biljnih vrškova. Tako ćete odrediti početna "žarišta" štetočina, ali i uloviti deo ovih dosasnih insekata. Žute trake možete napraviti i sami, tako što ćete žute tanke kartončiće premazati mešavinom vazelina i tečnog deterdženta u razmeri 50:50.

Biološka sredstva za obranu od parazita

Jakim mlazom vode iz creva za zalivanje, sperite štetočine sa lišća. Nakon toga na lišće raspršite insekticidni sapun (kalijumov sapun). Pripazite da ovo radite predveče, kada su temperature niže, jer biste inače mogli da šokirate biljke. Ovaj postupak ponovite dva do tri puta. 

Takođe, možete da napravite mešavinu vode i deterdženta za pranje posuđa ili tečnog sapuna. Razmera je 125 ml sapuna na 10 litara vode. Prednost dajte sapunima izrađenim od ekoloških sastojaka. Lišće biljke špricajte ili rano ujutro ili kasnije naveče. 

U suzbijanju ovih štetočina možete koristiti i ručni usisavač, pri čemu budite pažljivi da ne oštetite lišće.  Možete koristiti i reflektujući malč koji će otežati vaši da nađe svoju biljku domaćina. 

Primena raznobojnih malč folija u povrtarstvu

Dakle, radi se o dugotrajnoj borbi u kojoj ćete morati koristiti sve metode odjednom, kako biste barem smanjili populaciju ovih štetočina. 

Hemijski insekticidi su često nedelotvorni, a njima ćete samo uništiti insekte koji bi vam u borbi protiv bele mušice mogli biti od pomoći. Prirodni neprijatelji su im bubamare, parazitska osica Encarsia formosa, ali i pauci, vretenci kao što je vilin konjic. Zato se potrudite da stvorite stanište ovim insektima. 


Tagovi

Bela mušica Bela leptirasta vaš Trialeurodus vaporariorum Insekti Suzbijanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić