• Proizvodnja povrća
  • 04.04.2018. 10:15

Primena raznobojnih malč folija u povrtarstvu

Boja malča veoma utiče na temperaturu ispod i iznad malča kroz apsorpciju, prenos i odbijanje sunčeve energije, kao i na mikrosredinu koja okružuje biljke.

Foto: Flickr / The Apex Archive
  • 617
  • 29
  • 1

Savetodavka iz PSSS Zaječar Slavica Kodžopeljić napominje da boja malča itekako utiče na temperaturu ispod i iznad malča kroz apsorpciju, prenos i odbijanje sunčeve energije, dodajući da boja folije utiče i na mikrosredinu koja okružuje biljke. Ona objašnjava da što je kontakt između malča i zemljišta bolji, utoliko je efikasnija i njegova osobina zagrevanja.

Prenos toplote optimalan ako malč prianja uz zemljište

Kodžopeljićeva ističe da se u industrijskoj proizvodnji povrća najčešće koristi crni malč, jer on dobro suzbija korov. Ova plastika, poput crnog tela, upija veliki deo sunčevog zračenja, uključujući i vidljivu, infracrvenu i ultraljubičastu svetlost. Prenos toplotne energije u zemljište optimalan je ako malč potpuno prianja uz zemljište. Temperatura zemljišta prekrivenog crnom plastikom tokom dana može da bude i do 30°C viša na dubini od 5 cm, odnosno za 1,7°C viša na dubini od 10 cm, nego u slučaju kada imamo nepokriveno zemljište.

Ispod providnog plastičnog malča mogu nići i korovi

Temperature zemljišta ispod providnog plastičnog malča, u toku dana mogu da budu za 4,5°C do 8°C više na dubini od 5 cm i za 3,3°C više na dubini od 10 cm, nego na nepokrivenom zemljištu na istim dubinama. To se postiže zahvaljujući boljem prenosu sunčeve radijacije (85%-95%). Providna plastika upija vrlo malo sunčeve radijacije. Vodene kapi, koje se kondenzuju na unutrašnjoj strani providnog plastičnog malča, upijaju sunčevu svetlost, ali istovremeno sprečavaju izlazak dugotalasnog infracrvenog zračenja (toplota). Ta toplota, koju emituje nepokriveno (golo) zemljište, gubi se u atmosferi. Ipak, zbog sunčevog zračenja koje prodire u zemljište, ispod providnog plastičnog malča može da se pojavi korov, ukoliko pre toga nisu primenjeni herbicidi ili fumiganti. 

Solarizacija i dezinfekcija zemljišta mere protiv bolesti i korova

Kako ne bi došlo do pojave bolesti biljaka, koje se prenose preko zemljišta, te da bi se suzbio korov, u nekim krajevima se primenjuje solarizacija i dezinfekcija zemljišta. Da bi se postigla dovoljno visoka temperatura za solarizaciju, zemljište mora nekoliko sedmica ostati pokriveno tokom najtoplijeg dela leta. Ako je zemljište dobro natopljeno vlagom, to će omogućiti bolji prenos toplote u zemljištni profil. Sa belog plastičnog malča svetlost se odbija nazad u atmosferu ili u habitus biljke, zbog čega je temperatura zemljišta malo niža do 10°C na dubini od 2,5 cm. Beli plastični malč može da se iskoristi za sadnju za vreme leta, kada bi snižena temperatura zemljišta bila delotvorna. Svetlo koje se odbija sa belog malča u habitus biljaka, takođe, se može upotrebiti i za kulture koje se uzgajaju u stakleniku gde nema dovoljno svetlosti. 

Na tržištu postoje i srebrni, crveni i žuti malčevi

Refleksivni srebrni ili aluminijumski malčevi takođe utiču na sniženje temperature zemljišta. Oni odbijaju vaši, koje ponekad mogu biti prenosnici različitih viroza. Primena crvenog plastičnog malča se dobro odrazila na povećanje prinosa paradajza i njegov kvalitet, kao i na smanjenje intenziteta pegavosti. Takođe, ovaj malč povećava prinose dinja i tikvica. Uz to, pokazalo se i da u znatnoj meri crveni plastični malč povećava temperaturu zemljišta. Žuta boja malča, privlači određene insekte, poput biljnih vaši koje napadaju veliki broj povrtarskih kultura. Takvi malčevi bi se na njivi mogli upotrebiti za uzgajanje međuuseva, da bi se insekti oterali sa drugih useva.


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Malčiranje Folije Slavica Kodžopeljić Zaječar Malč


Autor

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.