Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetski dan mahunarki
  • 17.02.2021. 07:30

Da li su mahunarke kultura budućnosti?

Ova vrsta povrća u današnje vreme smatra se ključnom za sigurnost hrane, zdravu ishranu i održive poljoprivredno-prehrambene sisteme.

Foto: Depositphotos/Ba_peuceta
  • 104
  • 14
  • 0

Nekoliko je biljnih namirnica koje su prehranile mnoge generacije, a mahunarke su među najznačajnijima. Opštepoznate su pasulj i grašak, bob se vraća na mala vrata, a na našim jelovnicima sve su češće i leblebije pa onda sočivo, a u poslednje vreme i soja. 

Ova se vrsta povrća u današnje vreme smatra ključnom za sigurnost hrane, zdravu ishranu i održive poljoprivredno-prehrambene sisteme - zaključeno je na sastanku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), a povodom Svetskog dana grahorica koji je obeležen 10. februara. 

Potrebno manje vode 

Za njihov uzgoj potrebno je manje vode nego za druge izvore proteina, a što postaje sve veći problem u vreme velikih klimatskih promena. Generalni direktor FAO-a, Kju Dongju naglasio je kako se one mogu uzgajati i na malim površinama pa da su vrlo pristupačan izvor sigurne i nutritivno vredne hrane, bogate proteinima, vlaknima, vitaminima i mikroelementima. Takođe, one mogu da fiksiraju atmosferski azot u zemljište, prozračuju ga i popravljaju njegove fizičke, hemijske i biološke karaktristike. 

"Manje đubriva znači i manji vodeni otisak, a smanjena potrošnja energije znači nižu emisiju štetnih gasova", izjavio je Dongju dodajući kako ove biljke imaju veći odnos koristi i troškova od ostalih osnovnih proizvoda. 

"Mahunarke imaju dug vek trajanja. Kada bi se fokus potrošnje prebacio na njih, mogli bismo da smanjimo bacanje hrane", pojasnio je dodavši kako se ova njihova karakteristika pokazala korisnom tokom pandemije COVID-19 jer su ljudi bez pristupa svežim namirnicama još uvek mogli da konzumiraju grahorice. 

I zaista, treba se samo prisetiti prvog lockdowna kada je u mnogim porodicama bilo najvažnije imati dovoljne zalihe pasulja. 

U programu školskog obroka

Na globalnom nivou, Indija je najveći proizvođač, ali i potrošač grahorica. Gotovo da su postigli samodovoljnost u njihovoj proizvodnji. 

Leblebije se pripremaju na mnogobrojne načine (Depositphotos/MaPe_Photography)

U Evropskoj uniji najveći proizvođač ove vrste bilja je Francuska čiji je ministar poljoprivrede i hrane, Žilien Denormandi rekao kako su proteinske kulture, posebno mahunarke, usevi budućnosti. Dodao je i da je cilj njegove zemlje da poveća površine pod tim kulturama za čak 40 odsto tokom sledeće tri godine, a shodno tome i potrošnju što će podsticati i kroz program školskog obroka. 

U prošloj godini zabeležen je porast u potrošnji ove vrste hrane i to oko devet odsto, a globalna proizvodnja je porasla za više od 50 odsto u poslednjih 20 godina. 


Tagovi

Grahorice Mahunarke Biljni proteini FAO


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]