Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rok trajanja
  • 14.03.2020. 11:00

Stvaranje zaliha: Znate li koliko koja hrana ima rok trajanja?

Ako ste ipak podlegli psihologiji mase i planirate da se i sami upustite u stvaranje zaliha, budite realni i pragmatični.

Foto: Flickr/Sara Zidan
  • 2.548
  • 24
  • 0

Potrošnja prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština povećana je u prodavnicama poslednjih dana, posebno nakon što je proglašena pandemija korona virusa.

U lancima snabdevanja ima dovoljno svega i to za više meseci te nema potrebe za preteranim pohodima na maloprodajne trgovine i stvaranje dodatnih i preteranih zaliha.

No, ako ste ipak podlegli psihologiji mase i planirate da se i sami upustite u stvaranje kućne rezerve, budite realni i pragmatični. Na kraju krajeva, trošite svoj novac na nešto što ima određeni rok trajanja, dok istovremeno situacija ne mora potrajati.

Osim toga, nitko neće umreti ako ne bude imao dovoljno omiljenog keksa, grickalica, soka i sličnih proizvoda. Šta više, u vreme haranja virusa treba ojačati imunitet pa se radije snabdejte dovoljnom količinom zdrave hrane.

Ako ste se već odlučili napraviti određene zalihe, neka to budu namirnice s dužim rokom trajanja. Osim toga, kada god to možete, odlučite se za domaće, i još bolje - lokalne proizvođače hrane.

Pirinač može trajati i do 30 godina

Pirinač je jedna od takvih namirnica. Beli pirinač, ako je dobro hermetički zatvoren te skladišten na hladnom, može trajati i do 30 godina. Rok trajanja smeđe riže/pirinča je do 12 meseci.

Suve mahunarke (pasulj, grašak, sočivo) takođe imaju dug rok trajanja. Na primeri, suvi pasulj, hermetički zatvoren u velikoj staklenoj boci može trajati gotovo neograničeno. Mahunarke su pune proteina te su dobra zamena za meso. Takođe ih možete i zamrznuti.

So kao mineral može trajati večno. No, držite ga u dobro zatvorenoj posudi kako bi izbegli prodiranje vlage. U tom će slučaju pomoći i nekoliko zrna riže koji će sprečiti zgrudavanje.

Slično je i sa šećerom. Na njemu se ne pojavljuju bakterije zbog niskog sadržaja vlage.

Rok trajanja meda je do tri godine. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu.

Masnoće su podložnije kvarenju. Biljno i maslinovo ulje mogu trajati do dve godine, ali u tamnoj i hladnijoj prostoriji jer inače podležu užegnuću.

Orašaste plodove i semenke na tamnom i hladnom mestu možete čuvati do godine dana, a zamrnute i do dve godine.

Kada je u pitanju konzervirana hrana, svakako proverite njen rok trajanja, ako ste u mogućnosti, radije birajte onu u staklenoj ambalaži.

Obratite pažnju na preporučeni rok trajanja

Brašno je podložnije kvarenju, no ako ga skladištite na suvom, tamnom i hladnom mestu i bez uticaja štetočina kao što su moljci, može trajati do 12 meseci. Integralno brašno, ne samo pšenično nego i heljdino, proseno i slična brašna, imaju rok trajanja do šest meseci.

Suvomesnati proizvodi imaju duži rok trajanja, a zavisi od udela masnoće i vode. Svakako proverite što piše na ambalaži. Radije kupujte celovita pakovanja te sečite po potrebi, umesto već izrezanih narezaka. Ove proizvode možete i zamrznuti bez straha da će izgubiti nutritivnu vrednost i strukturu.

Ulja kao što su ulje bundeve, laneno i slične nerafinirane vrste su osetljivije te ih nakon otvaranja držite u frižideru. Maslac nema dug rok trajanja, potrebno je držati ga u frižideru dok u zamrzivaču može trajati do devet meseci. Sirevi imaju kraći rok trajanja, a što su tvrđi, mogu duže trajati. Po potrebi ih možete i zamrznuti.

Kada je u pitanju mleko, proverite rok trajanja na ambalaži. Neotvoreno ga možete čuvati na temperaturi do 24°C, a nakon otvaranja u hladnjaku do tri dana.

Oprez s jajima i mesom

S jajima budite oprezni. Njihov uobičajeni rok trajanja je mesec dana. Nakon toga gube deo nutritivnih vrednosti. Uvek ih dobro termički obradite. Jaja možete i zamrznuti, ali ne u lusci.

Sveže meso potrebno je potrošiti u roku koji je naznačen na ambalaži, odnosno u roku od tri dana od kupovine. Naravno, možete ga i zamrznuti, a u tom slučaju ga rasporedite na obroke - zamrzavajte količine koje će vam biti potrebne za jedan obrok. Meso u zamrzivaču može stajati do šest meseci, a nakon toga gubi nutritivne vrednosti.

Sveže povrće može trajati i do dve nedelje ako ga držite spremljenog u kesi, u frižideru, izuzev krompira i paradajza koje treba čuvati na tamnom i hladnom mestu. Zamrznuto povrće uglavnom ima rok trajanja do 12 meseci.

Slična je situacija s voćem. U frižideru ćete mu produžiti rok trajanja, osim kada su u pitanju banane. Njih nije preporučljivo držati u hladnjaku. 

Mesne prerađevine koje sadrže veću količinu vode, kao što je parizer salama, kuvana šunka, suvi vrat i slično imaju kratak rok trajanja. Njih nije preporučljivo zamrzavati jer se tada voda u njima kristalizuje te gube strukturu.

Kod zamrzavanja namirnice dobro zatvorite u kese ili posude kako ne bi poprimile mirise druge hrane.

Foto: Servis Flickr licenca CC


Tagovi

Rok trajanja Hrana Oprez Kupujmo domaće Lokalni proizvodi Korona virus Pandemija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer