Pretraživanje tekstova
Jedan od razloga za nezadovoljstvo rezultatom svog rada je i neodgovarajuća rezidba ili nedovoljno uređivanje vreža kod krastavaca.
Rezidba krastavca sistemom "kišobrana" i "brajdi" savetovan je kao deo tehnologije u povrtanjacima. Pošto krastavac može da raste neograničeno, potrebno ga je orezati, kako bi se poboljšao kvalitet i oblik ploda. Duga i kvalitetna berba dobija se samo neprekidnim obnavljanjem biljki, odnosno pravovremenom i čestom rezidbom, skidanjem suvišnih listova i loših plodova.
Ipak, obilazeći poljoprivredna gazdinstva, primećeno je da ćak nijedno gazdinstvo nije primenilo pravila rezidbe, koja su potrebna. Razlozi su bili ili nedostatak vremena ili nepoverenje u poljoprivrednog savetnika i pridržavanje ustaljene sopstvene 'tehnike'.
Kako god, ipak svi proizvođači krastavaca žele da plodovi budu spremni za ubiranje i raniju prodaju, koja postiže i najbolju cenu. U tome imaju manje ili više uspjeha. Jedan od razloga za nezadovoljstvo rezultatom svoga rada je i neodgovarajuća rezidba ili nedovoljno uređivanje vreža kod krastavaca.
Svakodnevni radovi pri oblikovanju plasteničkog uzgoja krastavca sastoje se od sedećih radnji:
Kako bi biljka krastavca izgledala kao na slici 1., uz primenu ostalih tehnoloških postupaka, to je zahtevan i kontinuiran posao.
Za bolje upoznavanje sa rastom krastavca (salatara) u nastavku su slike, koje će to svakome pažljivo približiti.
Već ovako sićušan plod kod industrijske prerade krastavca kornišona klasira se u ekstra klasu i kiseli se.
Slično kao i kod paradajza, ako se ukloni zaperak, plodovi dobijaju potrebna hraniva i brže rastu.
Izvor: www.savjetodavna.hr
Tagovi
Rezidba krastavca Uzgoj krastavaca Formiranje biljke
Autorka
Više [+]
Sunčica Dombaj, diplomirani inženjer agronomije, viši je stručni savetnik hortikulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Selo Vodice kraj Prokuplja