• Uzgoj krastavaca
  • 09.03.2020. 10:00

Detaljna uputstva za formiranje biljke krastavca

Jedan od razloga za nezadovoljstvo rezultatom svog rada je i neodgovarajuća rezidba ili nedovoljno uređivanje vreža kod krastavaca.

Foto: JumpStory
  • 722
  • 31
  • 0

Rezidba krastavca sistemom "kišobrana" i "brajdi" savetovan je kao deo tehnologije u povrtanjacima. Pošto krastavac može da raste neograničeno, potrebno ga je orezati, kako bi se poboljšao kvalitet i oblik ploda. Duga i kvalitetna berba dobija se samo neprekidnim obnavljanjem biljki, odnosno pravovremenom i čestom rezidbom, skidanjem suvišnih listova i loših plodova.

Važno je primeniti pravila

Ipak, obilazeći poljoprivredna gazdinstva, primećeno je da ćak nijedno gazdinstvo nije primenilo pravila rezidbe, koja su potrebna. Razlozi su bili ili nedostatak vremena ili nepoverenje u poljoprivrednog savetnika i pridržavanje ustaljene sopstvene 'tehnike'.

Kako god, ipak svi proizvođači krastavaca žele da plodovi budu spremni za ubiranje i raniju prodaju, koja postiže i najbolju cenu. U tome imaju manje ili više uspjeha. Jedan od razloga za nezadovoljstvo rezultatom svoga rada je i neodgovarajuća rezidba ili nedovoljno uređivanje vreža kod krastavaca.

Uzgoj krastavca: Koji način proizvodnje je najbolji?

Svakodnevni radovi pri oblikovanju plasteničkog uzgoja krastavca sastoje se od sedećih radnji:

  • vođenje ili zamatanje stabljike,
  • uklanjanje listova nakon ubiranja plodova,
  • uklanjanje zaperaka i vitica,
  • zakidanje vrha vriježe prema željenom trajanju berbe,
  • zakidanje vrha bočnih vreža i drugo.

Kako bi biljka krastavca izgledala kao na slici 1., uz primenu ostalih tehnoloških postupaka, to je zahtevan i kontinuiran posao.

Slika 1. Stabljika - zvana vreža kod porodice Skrivenosemenica, puna plodova (Foto: Sunčica Dombaj)

Za bolje upoznavanje sa rastom krastavca (salatara) u nastavku su slike, koje će to svakome pažljivo približiti.

Već ovako sićušan plod kod industrijske prerade krastavca kornišona klasira se u ekstra klasu i kiseli se.

Slika 2. Mladi tek formirani plod (1-2 cm) i još sveži cvet krastavca na plodu

Slično kao i kod paradajza, ako se ukloni zaperak, plodovi dobijaju potrebna hraniva i brže rastu.

Slika 3. Na svakom nodiju - članku biljke krastavca je list, cvet, plod, vitica i zaperak

Izvor: www.savjetodavna.hr


Tagovi

Rezidba krastavca Uzgoj krastavaca Formiranje biljke


Autorka

Sunčica Dombaj

Sunčica Dombaj, diplomirani inženjer agronomije, viši je stručni savetnik hortikulture.