Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Futoški kupus
  • 07.01.2020. 18:00

Futoški kupusari zadovoljni rodom, sada čekaju novi pravilnik

Sertifikovani futoški kupus dobro je rodio prošle godine iako vremenske prilike nisu bile baš najbolje za proizvodnju ovog povrća. Proizvođači su zadovoljni prinosima, ali imaju cilj da se bolje organizuju.

Foto: Đorđe Simović
  • 93
  • 5
  • 1

Svedoci smo da sve češće klimatske promene nepovoljno utiču na poljoprivredu, a prošle godine nisu išle na ruku ni proizvođačima kupusa. Neadekvatno vreme bilo je u proleće u vreme rasađivanja kupusa, kao i u periodu pred samu berbu. Međutim, poljoprivrednici koji se bave ovom poljoprivrednom granom uspeli su da se izbore sa neodgovarajućim vremenom i ostvare dobar rod kupusa.

Povrtarima iz Bačke porez na oranice povećan 150 puta

Oko 2.000 tona kupusa proizvedeno, od toga 300 tona za domaće tržište

Futoški kupus sedam godina zaštićen je oznakom geografskog porekla. Kupusari su zadovoljni proizvodnjom, a ukupno je proizvedeno i isporučeno na tržište oko 2.000 tona što se ne razlikuje mnogo od prethodnih godina proizvodnje. Predviđeno je da se oko 300 tona preradi i plasira na domaće tržište.

Potpredsednik udruženja "Futoški kupus" Miroljub Janković kaže da toplo vreme početkom jeseni nije bilo dobro za kupus, te je tako nekim proizvođačima dobar deo roda propao. Međutim, navodi on, ključna za ostvarivanje dobrih prinosa bila je saradnja stručnjaka i poljoprivrednika. Kako ističe, većina njih prihvatila je sugestije stručnjaka u ovoj oblasti i primenila savete u praksi te kod tih proizvođača, dodaje, šteta nije bila velika.

"Miholjsko leto u oktobru donelo nam je ekstremno visoke temperature vazduha, koje biljkama nikako nisu odgovarale, pa je na nekim parcelama i do 50 odsto roda stradalo. Na sreću, većina proizvođača je poslušala savete stručnjaka i primenila odgovarajuće agrotehničke mere zaštite, tako da su štete bile minimalne i ostvareni su željeni prinos i kvalitet," ocenjuje Janković.

Kiseli kupus donosi veću zaradu

Pravilnik i bolja organizacija

Janković napominje da kupusari, u cilju ostvarivanja bolje prerade i napredovanja proizvodnje, rade na tome da poboljšaju organizaciju. Takođe, proizvođači se nadaju da će biti donesen novi pravilnik uz pomoć kog će moći da dobiju bliže uslove za samu proizvodnju i plasiranje proizvoda.

"Proizvođači sve više nastoje da se bolje organizuju, kako bi prerada krenula na bolje. Futožani u tom pogledu čekaju novi pravilnik o bližim uslovima za proizvodnju i promet proizvoda biljnog porekla, čime bi to pitanje i ostala pitanja koja ih direktno interesuju bila preciznije definisana," navodi on.

Kupusari navode da su zainteresovani za to da država i nadležni pokrenu mehanizme uz pomoć kojih će se brže i efikasnije sprečiti zloupotreba proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, pišu Večernje novosti.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Futoški kupus Proizvodnja kupusa Miroljub Janković


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.