Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje poljoprivrednika "Futoški kupus"
  • 01.06.2018. 10:00

Povrtarima iz Bačke porez na oranice povećan 150 puta

Odlukom Gradskog veća Novog Sada da poljoprivredno zemljište prenamenuje u građevinsko, porez na oranice je povećan 150 puta. To je uznemirilo i zabrinulo povrtare iz Bačke, koji tvrde da će poljoprivredna proizvodnja u novim okolnostima praktično biti nemoguća.

Foto: Đorđe Simović
  • 2.512
  • 124
  • 0

Da li će povrtari iz Futoga prestati da proizvode nadaleko čuveni futoški kupus, zbog novog nameta novosadske vlasti? Odlukom Gradskog veća Novog Sada da njihovo poljoprivredno zemljište prenamenuje u građevinsko, porez na oranice nekoliko hiljada povrtara, iz Bačke, povećan je 150 puta. Kako prenosi RTS, godišnji porez po jednom hektaru do sada je bio hiljadu dinara, a povećan je na 150.000.

Živanov: Namet će dodatno poskupeti proizvodnju

Samo u bačkom selu Futog, oko 1.000 porodica se bavi gajenjem kupusa. Koliko oni to uspešno rade potvrđuje i dobijeni sertifikat proizvoda sa geografskim poreklom. Međutim, njihov problem je nastao prenamenom poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, a porez na isto je 150 puta veći. Kako objašnjava proizvođač futoškog kupus Nikola Živanov, svaki namet, poput ovoga poreza za građevinsko zemljište, će dodatno poskupeti i dosada izuzetno skupu proizvodnju i verovatno će uzrokovati smanjenje površina na kojima će biti zasađen kupus, a generalno će uzrokovati smanjenje ukupne poljoprivredne proizvodnje. Dakle, cena same proizvodnje kupusa će biti izuzetno visoka.

Janković: U novonastalim okolnostima proizvodnja nemoguća misija

U Futogu se godišnje proizvede oko 30.000 tona kupusa. Radi unapređenja proizvodnje, proizvođači su osnovali i udruženje koje je takođe iznenadila pomenuta odluka. Prema rečima potpredsednika udruženja "Futoški kupus" Miroljuba Jankovića, svako ko razmišlja racionalno može da zaključi da je to jedna okolnost koja je nemoguća misija. Kako on napominje izdvojiti 152.000 dinara po hektaru i baviti se poljoprivrednom proizvodnjom na parceli je nemoguće. Janković naglašava da proizvođači ni trećinu prihoda ne mogu da ostvare i bez ovog nameta, a sa njim će jednostavno morati da se zaduže u bankama da bi porez mogli da isfinansiraju. 

Ukidanje odluke - rešenje problema

Janković smatra da je rešenje za novonastali problem da oni koji su doneli odluku istu i povuku. Na kraju ostaje da se vidi da li će se ove sezone i koliko u futoškom ataru ponovo gajiti kupus, a to ćemo saznati već za nekoliko meseci. 


Izvori

RTS


Tagovi

Futog Futoški kupus Zemljište Porez Miroljub Janković Bačka Vojvodina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.