Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Knić
  • 13.07.2019. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Knić

Gružanske lubenice i dinje kasne dve nedelje

Lubenice i dinje iz gružanskog kraja bar još petnaest dana neće stići na domaće pijace. Proizvođači kažu da su glavni razlog kašnjenja berbe nepovoljne vremenske prilike ove sezone. Pitaju se, kakva će ih cena dočekati!

Foto: Biljana Nenković
  • 242
  • 8
  • 0

Kišno proleće i početak leta, a zatim izuzetno visoke temperature bile su glavni neprijatelj odgajivača lubenica i dinja u okolini Knića. Rod je, kaže Nikola Pantović iz sela Radmilović, dobro poneo, ali sa robom će na tržište moći da izađu tek za dve nedelje. Ranijih godina u ovo vreme već su prve lubenice pakovali u prikolice i prodavali na pijacama, ali ove sezone bostan kasni. Ne preostaje im ništa drugo nego da čekaju i da se nadaju da će priroda biti blagonaklona, jer su svi zasadi na otvorenom.

"Lubenica i dinja vole sunce. Ako bude kiše i dalje, neće valjati. Prvo, lubenica neće sazreti kako treba, a zbog velike vlage pojaviće se bolesti. Trenutno se nadamo da će vreme da nas posluži i da ćemo sezona biti uspešna. Prošlih godina rane sorte su mi već stizale u ovo vreme, ali sada čekam prvu berbu još najmanje desetak dana, najviše dve nedelje," kaže Nikola Pantović, proizvođač iz gružanskog kraja.

Lubenice i dinje iz gružanskog kraja bar još petnaest dana neće stići na domaće pijace

Lubenicu kombinuju sa kupusom i krompirom

Nekada se bostan dosta gajio u okolini Knića. Potom je usledila  duža pauza, da bi se u poslednje dve decenije ponovo aktivirali proizvođači koji su videli šansu u lubenicama i dinjama. U novijem talasu proizvođači su odustali od starih sorti i orijentisali se na nove. I dalje se mogu izbrojati na prste jedne ruke, ali novi zasadi niču svake godine.

"Moja porodica je nekada gajila stare sorte ali sada svake godine nailaze novije i trenutno gajimo četiri nove. To su fantazija, karistan, talisman i livija. Stižu fazno, tako da berba traje od jula pa do jeseni. Prosečni prinosi variraju od godine do godine i kreću se od 30 do 50 tona. Tako varira i cena. Nekad je isplativo, nekad i nije. Zato smo prinuđeni, kao i svi ostali, da kombinujemo. Tako pored bostana gajim kupus i krompir kako bi pokrio eventualni gubitak u jednoj od ove tri kulture i opstao na selu," kaže Nikola.

Loši vremenski uslovi uticali na prinos lubenica

Cena od 20 dinara rentabilna

On lubenice i dinje gaji na površini od 1,5 hektara. Svake sezone ulaže od dve do tri hiljade evra na parcelu pod otvorenim nebom. Za ovogodišnju cenu nije siguran kakva će biti, obzirom da kasne sa berbom, a tržište je već sada preplavljeno robom iz uvoza. Smatra da bi cena od 20 dinara po kilogramu bila isplativa i da u tom slučaju ne bi bio na gubitku. A troškova je dosta, počevši od proizvodnje rasada koje traje do 35 dana.

"Treba na parceli razvući foliju, platiti radnike da posade rasad iz plastenika, nađubriti, popraviti sistem za navodnjavanje, tri do četiri puta je prskanje protiv bolesti. Troškovi su konstanta, a za ostalo nadajući se, čekamo. Ova godina je specifična, na početku godine su bile kiše i sada  naša domaća lubenica kasni. Od sadnje, početkom maja, prati nas nepovoljno vreme za bostan, a zbog vlage non - stop pratimo da se ne pojave bolesti," kaže Nikola Pantović.

U okolini Knića lubenice i dinje se gaje na oko 15 hektara 

Izraelska dinja još zri

I berba dinja na Pantovićevom imanju kasni. Još su zelene i čeka se da dobiju žutu boju, pa da krene berba i prodaja. Nikola ima 1.000 zasađenih struka.

"Očekujem sedam do deset kilograma po struku. Gajim izraelsku dinju. Ona je zahvalna, jer može dugo da stoji nakon branja, dobra je za transport. Ne puca kao one domaće dinje koje su nekada naši gajili. One su odmah posle berbe morale da se prodaju, dok se ne rascvetaju. Dinja traži malo više nege, jer je češće napadaju bolesti, nego lubenice, ali se nadam da ću dobro proći, jer je rod dobro poneo," kaže Nikola.

U okolini Knića lubenice i dinje se gaje na oko 15 hektara i to uglavnom u delu gružanskog kraja, koji ove godine nisu zahvatile katastrofalne poplave početkom juna. Ali su zato pale ogromne količine kiše i to samo nedelju - dve od kako je rasad iznet na otvoreno polje. Potom je sunce upeklo i temperature su danima bile iznad 30 stepeni. Na sreću, rod je sačuvan u tom periodu. Sada im samo preostaje da čekaju zrenje i kakva će ih cena bostana dočekati na tržištu kada stignu sa dve nedelje kašnjenja. 


Tagovi

Lubenice Dinje Izraelska dinja Bostan Berba Gruža Knić Radmilovići Folija Rasad Poplave Nikola Pantović


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.