Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba pasulja
  • 24.08.2023. 07:30

Kada je pasulj spreman za berbu? Kako ga očistiti i čuvati?

Beremo ga po sluhu, posle čega sledi posao komušanja i čišćenja.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 913
  • 66
  • 0

Bliži se berba pasulja zrnaša, a svako ko ga je i jednom brao i komio zna o kako pipavom poslu je reč. 

Protresi mahunu 

Kako bi se što duže očuvao, važno je da dosegne svoju fiziološku zrelost. To znači da mu je mahuna potpuno suva, a najčešće i cela stabljika. Bere se kada "zvecka" u mahuni, odnosno kada se zrno odvojilo od njene opne. 

Brati ga možete ručno, mahunu po mahunu ili čak pobrati celu stabljiku te ih odvajati na mestu gde vam odgovara - pod drvetom, u dvorištu, verandi.

Posle toga potrebno je odvojiti zrno od mahune. Negde taj posao zovu komušanjem, komljenjem, trebljenjem, a zajedničko im je to da - traje. 

Možete da ga obavite ručno ili, kako su nekada radili naši stari, staviti na ceradu, navlaku za jorgan i slično, pa ga izgaziti.

Kako vi obavljate čišćenje pasulja, pišite nam u komentaru ispod teksta.

Takođe možete snopovima udarati o bure gde će suva biljka da ostane u ruci, a zrno se da se odvoji. 

Fen, kompresor, vetar

Posle komušanja zrno treba da odvojimo od pleve, suvih ostataka. Veliku pokupite rukom, a za ostalu upotrebite fen ili ako imate, kompresor. Može da posluži i malo jači vetar. 

Dakle, uzmite zrna u šaku i s visine prosipajte u posudu pritom koristeći fen ili kompresor koji će da oduva plevu. Postupak ponovite nekoliko puta. Ako je nešto ostalo, upotrebite sito.

I ne, još nije gotovo. 

Kada ste dobili čista zrna, potrebno ih je pregledati, izdvojiti oštećena i po potrebi klasirati. 

A sada pod zub

Ostavite ga još neko vreme na prozračnom mestu, ali ne i suncu. Potpuno je suv kada je čvrst na ugriz. Pre skladištenja ga stavite u zamrzivač kako bi uništili sve potencijalne insekte kao što je žižak. 

Kako skuvati pasulj bez mesa i zaprške, a da ne bude "klot"

Posle toga ga čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, u hladnoj i tamnoj prostoriji. Paulj može da se tako čuva godinama.


Tagovi

Komušanje Berba pasulja Čišćenje pasulja Sušenje pasulja Gaženje pasulja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.