Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj salate
  • 05.11.2023. 09:00

Kada je salata spremna za presađivanje u plastenik?

Presađivanje se vrši ručno pomoću plastičnih bušača pomoću kojih se prave udubljenja u zemljištu, u koje se postavlja biljka, a posle toga se blago pritisne zemljište.

Foto: Depositphotos/herraez
  • 291
  • 17
  • 0

Dvadesetak dana nakon sejanja, salata je spremna za presađivanje i dalju negu u plasteniku. Prvo se radi osnovna obrada zemljišta, na primer, oranje na dubinu od oko 30 centimetara, tamo gde je moguće sa velikim poljoprivrednim mašinama ući u plastenik.

Posle oranja vrši se jedan prolaz tanjiračama i završna dodatna obrada rotofrezom - jedan ili dva prolaza dok se ne postigne mrvičasto-graškasta struktura zemljišta veličine frakcija od 0,5 do 5 milimetara. Kako pojašnjava savetodavac iz Poljoprivredne savjetodavne službe RS, Živko Šašić, dobro usitnjen površinski sloj omogućava dobro prijanjanje biljke za zemljište, dobro ukorenjavanje i pravilan rast i razvoj biljke. 

Presađivanje se vrši ručno

Posle dodatne obrade vrši se postavljanje sistema kap po kap između redova, tačnije jedna kapajuća traka navodnjava dva reda.

"Pošto se koristi za dva reda, razmak između kapaljki bi trebalo da bude što manji, najbolji razmak je od 10 do maksimalno 15 centimetara", precizira Šašić i dodaje da na ovaj način međuredna površina najbrže postiže ravnomernu vlažnost zemljišta i daljim navodnjavanjem PVK se održava na optimalnom nivou.

Malč folija se postavlja sa već izbušenim otvorima, od dva do osam redova. Međuredni razmak na malč foliji je od 25 do 30 centimetara, a redni 25 centimetara. U plastenik postavite onu koja se najbolje uklapa u njegovu širinu, kako bi se maksimalno iskoristila površina.

"Salata se presađuje kada ima razvijena do dva do četiri lista. Presađivanje se vrši ručno pomoću plastičnih bušača pomoću kojih se prave udubljenja u zemljištu, u koje se postavlja biljka, a posle toga se blago pritisne zemljište da bi biljka ostvarila što bolji kontakt sa zemljištem", dodaje savetodavac.

Posle presađivanja

Posle presađivanja, vrši se prvo navodnjavanje. Norma zavisi od tipa zemljišta i vremenskih uslova. Najbolje je vršiti prvih par navodnjavanja sa kratkim intervalima i normama u toku jednog dana, pa da tako ostvarimo maksimalan PVK zemljišta i obezbedimo najbolje uslove za novopresađenu biljku.

"Sa sledećim navodnjavanjem vrši se i prihrana NPK vodotopivim đubrivima formulacije 1:4:1 u količini od oko 40 kg/ha. Za bolji start biljke i bolje ukorenjavanje uz prihranu mogu da se dodaju i humidne kiseline u količini do 10 l/ha", navodi savetodavac istaknuvši da u narednom periodu za smanjenje stresa kod biljke, usled temperaturnih oscilacija, tretiranjem ili prihranom možemo dodati i aminokiseline i biostimulatore.

Provetravanje plastenika je obavezno i ne zavisi od spoljnih temperatura, s tim da dok su temperature više dužina provetravanja je duža i obrnuto. Kad salata dostigne razvoj (po BBCH skali 13-19) od petog do sedmog lista može da se izvrši pokrivanje lutrasilom i da se period proizvodnje skrati u proseku za 10-ak dana.

Pre ili odmah posle presađivanja vrši se tretiranje biljke fungicidima na bazi propamokarb-hibrohlorid, piraklostrobin + boksalid i/ili metalaksil protiv bakterioza, poleganje rasada, sive i bele truleži i plamenjače. Isto tako, moguća je i druga kombinacija fungicida u zavisnosti od samog programa tretiranja. Postavljanjem žutih lepljivih ploča možemo da pratimo brojnost lisnih vaši i tako odredimo momenat tretiranja.


Tagovi

Uzgoj salate Salata u plasteniku Presađivanje salate Malč folija Navodnjavanje Prihrana salate Živko Šašić


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.