Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj salate
  • 05.10.2023. 16:30

Proizvodnja salate u plasteniku - po koracima

Salata je spremna za presađivanje od 20 do 25 dana posle sejanja u zavisnosti od primenjene agrotehnike. Presađuje se u fazi od dva do tri lista.

Foto: Depositphotos/FS-Stock
  • 114
  • 32
  • 0

U dva profesionalna plastenika ukupne površine od oko 8.000 metara kvadratnih ove jesensko-zimske sezone proizvodiće se salata, čiji će rast i razvoj od sejanja do branja, pratiti Poljoprivredna savetodavna služba RS. Kako je navedeno, pretkultura je bio paradajz, a ovih dana vrši se uklanjanje biljaka, malč folije i sistema za navodnjavanje i dezinfekcija plastenika i opreme koja se koristi.

Posle ovih radnji vrše se osnovne agrotehničke mere, osnovno đubrenje i osnovna obrada, ističe Živko Šašić, savetodavac u PSSRS i dodaje kako količina i vrsta osnovnog đubrenja zavisi od urađene analize zemljišta i planiranog prinosa za narednu kulturu.

"Posle osnovne obrade radi se i dodatna obrada, u ovom slučaju frezanje, jer moramo u površinskom sloju od nekih 20-ak centimetara da dobijemo mrvičasto-graškastu strukturu zemljišta veličine frakcija od 0,5 do pet milimetara", navodi Šašić.

Kada je proizvodnja zelene salate isplativa?

Posle dodatne obrade ponovo se postavanja sistem za navodnjavanje, kap po kap, i malč folija, u ovom slučaju sa šest redova. Malč folija je već izbušena, tako da nema potrebe za obeležavanjem i bušenjem rupa.

"Paralelno sa navedenim agrotehničkim merama vrši se i sejanje salate u PVC kontejnjere sa 128 otvora, a može da se seje i u 160 otvora. Kontejnjeri sa manje otvora omogućavaju korenovom sistemu da se bolje razviju, a prilikom presađivanja da se bolje ukoreni", napominje savetodavac.

Tretiranje salate

Za setvu se koristi profesionalni supstrat za povećanje vlažnosti, a seme je F1 generacije sa visokim potencijalnim prinosom. Posle setve obavlja se zalivanje, a narednih tri do četiri dana treba održavati povećanu vlažnost supstrata, i uz povoljne dnevne i noćne temperature nicanje salate će biti kroz par dana.

Koje uslove ispoštovati za uzgoj salate tokom cele godine?

"Posle nicanja salate, norme i intervali zalivanja se prilagođavaju fazi razvoja biljke i vlažnosti supstrata", navodi Šašić, dodavši da pre presađivanja, na već pripremljenu malč foliju treba izvršiti tretiranje fungicidom sa aktivnom materijom na bazi bakra (protiv plamenjače) i zalivanje fungicidom sa aktivnom materijom propamokarb-hidrihlorid (protiv poleganja rasada), a korišćenje insekticida kod pojave prvih jedinki.

Salata je spremna za presađivanje od 20 do 25 dana posle sejanja u zavisnosti od primenjene agrotehnike. Presađuje se u fazi od dva do tri lista.


Tagovi

Proizvodnja salate Plastenička proizvodnja Uzgoj salate Malč folije Tretiranje fungicidom Živko Šašić


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.