Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena salata
  • 04.11.2022. 16:30

Kada je proizvodnja zelene salate isplativa?

Tokom godine Markići proizvedu salatu u četiri turnusu tako da su plastenici uvek puni. Za razliku od drugih povrtarskih biljnih vrsta salata ne traži dosta rada što je danas veoma važno kada nedostaje radna snaga.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 316
  • 53
  • 0

Mnogi povrtari u Sremu gaje zelenu salatu i na otvorenom, ali i zatvorenom prostoru. Povrtar iz Rume Antun Markić ove godine u nekoliko svojih plastenika će na tržište plasirati oko 120.000 struka ovog povrća za koju kaže da ako se ima obezbeđeno tržište može da bude veoma isplativa. 

Dugogodišnje iskustvo u tom poslu Markića svrstava u red uspešnijih jer sve što proizvede ima svog kupca.

Rasadiće 150.000 struka

"I ove kao i prethodne godine u plastenicima imam samo zelenu salatu, putericu i reckavu ili kako je zovu ukrasnu salatu. Biće rasađeno oko 150.000 struka, ali svake godine nešto mora i da propadne pa računam da ću uspeti da na tržište izbacim oko 120.000 struka što je veoma dobro. Više je zastupljena puterica koja na tržištu odbor prolazi. Prodajem je u Rumi gde imam redovne kupce, dok ovu reckavu ili ukrasnu, uglavnom prodajem restoranima u Beogradu i Novom Sadu", kaže Markić i dodaje da u Rumi ona slabo prolazi, a ovih dana na pijaci se prodaje po 100 dinara za komad, što znači da trgovci na pijaci zarađuju "dinar na dinar".

Zahvalna kada je radna snaga u pitanju

Tokom godine Markići proizvedu salatu u četiri turnusa tako da su plastenici uvek puni. Za razliku od drugih povrtarskih biljnih vrsta ova ne traži dosta rada što je danas veoma važno kada nedostaje radna snaga.

"Salata je veoma zahvalna kada je radna snaga u pitanju. Sve što je potrebno radimo mi u porodici. Sami proizvodimo rasad, rasađujemo i beremo i ne moramo nikoga da plaćamo. Da moramo da nagazujemo radnu snagu bili bi u velikom problemu jer niko neće da radi. Koliku god dnevnicu da daš ne ide. Retko ko hoće da radi u plasteniku", kaže naš sagovornik i dodaje da su većih problema sa radnom snagom imali kada su uzgajali krastavac, paradajz i papriku.

Zbog nedostatka radne snage uzgajaju samo zelenu salatu i sve rade u krugu porodice

"Baš zbog toga smo se odlučili da se bavimo samo proizvodnjom zelene salate i da ne zavisimo ni od koga. Sve radimo na vreme, tako da proizvodnja ne trpi. Imamo kvalitetan proizvod, a dugo smo u tom poslu tako da sve mogu i da prodam, što je i najvažnije. I kada ne plaćaš nikoga, naravno više ti ostane, što će reći da od ove vrste plasteničke proizvodnje može da se zaradi."

Ističe da je važno imati obezbeđeno tržište jer ovo povrće ne može dugo da čeka kupca. Na sreću njihovi kupci su redovni pa se sve radi po dogovoru. Salatu seku uveče, a kupci dolaze ujutro. Inače prosečna cena salate ove godine je između 30 i 40 dinara za komad, iako je na pijacma ona znatno skuplja.


Tagovi

Zelena salata Antun Markić Prodaja Radna snaga


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Završen je još jedan ciklus takmičenja ”Domaćinstvo koje su izabrale laste“ koje organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Seoske laste su ove godine kao pobedničko izabrale domaćinstvo Alberta Sekule iz Hetina u Banatu. Ovo... Više [+]