Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salata
  • 25.12.2022. 16:30

Koje uslove ispoštovati za uzgoj salate tokom cele godine?

Kod proizvodnje zimske salate, rasad obavezno mora proći period kaljenja, a u letnjoj proizvodnji rasada obavezno je senčenje.

Foto: Ognjen Petrović
  • 289
  • 76
  • 0

Salata može da se gaji cele godine, na otvorenom polju i u zatvorenom prostoru. Dovoljno je, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Jagodina Mira Miljković, ispoštovati nekoliko uslova i uspeh neće izostati.

"Prvi i možda najvažniji uslov je odabrati adekvatnu sortu za određeni period gajenja. Ukoliko se iz nekog razloga odabere neadekvatna sorta, uspeh u proizvodnji će izostati", kaže Miljkovićeva i dodaje da se može desiti da ukoliko se gaji prolećna sorta zimi, salata uopšte ne zavije glavicu, a ukoliko se zimska sorta gaji u leto ili proleće, da veoma brzo obrazuje cvetno stablo.

Treba poznavati temperaturne zahteve 

Drugi uslov je, kako kaže, poznavati temperaturne zahteve salate. Iako su ti zahtevi vrlo skromni, treba znati da je optimalna temperatura za zavijanje glavice 16 stepeni Celzijusa, minimalna temperatura na kojoj salata obavlja fiziološke funkcije pet stepeni, maksimalna 20 do 25 stepeni Celzijusa. Salata može opstati i na nižim temperaturama od pet stepeni, pa čak izdržati i kratkotrajne mrazeve od minus osam, ali će u tom slučaju kvalitet biti vrlo loš (smežurani i tvrdi listovi), a biljka će značajno produžiti vegetaciju. Takođe navodi da treba znati da temperaturna razlika između dana i noći ne bi trebalo da bude veća od 10 stepeni Celzijusa.

Temperaturna razlika između dana i noći ne bi trebalo da bude veća od 10 stepeni

"Za ovaj proizvodni period važno je napomenuti da je nedostatak svetlosti limitirajući faktor, tako da svetlost određuje dužinu vegetacionog perioda. Greška je ukoliko nedostatak svetlosti u ovom periodu pokušavamo da kompenzujemo povećanjem temperature. U tom slučaju se formiraju nekvalitetne i rastresite glavice", kaže stručnjak za povrtarstvo i dodaje da proizvodnja rasada salate traje od četiri do šest nedelja, u zavisnosti od doba godine i uslova.

Proizvodnja rasada je leti kraća

Leti, kako kaže, kada su visoke temperature i salata ima obilje svetlosti, proizvodnja rasada traje kraće, negde oko četiri nedelje, dok je zimi taj period za nedelju do dve duži. Različito vreme je potrebno i ukoliko su kocke u kojima pravimo rasad različite veličine. U većim kockama rasadnički period je duži pošto biljci treba više vremena da formira korenov sistem, ali posle rasađivanja takve biljke baš zbog jačeg korena brže napreduju i nadoknađuju izgubljeno vreme tokom rasadničkog perioda.

Kada je proizvodnja zelene salate isplativa?

"U ovom periodu biljke traže đubriva sa povećenim procentom fosfora kao što su 15:30:15, ili 10:40:10", kaže savetodavac i dodaje da ukoliko same kocke u sebi sadrže đubrivo, tada treba jednom do dva puta đubriti pred sam kraj proizvodnje rasada.

Zimska prolazi kaljenje, letnja - senčenje

Kod proizvodnje zimske salate, rasad obavezno mora proći period kaljenja, sve dužim provetravanjem i spuštanjem temperatura. U letnjoj proizvodnji rasada obavezno je senčenje.

Sorte sitnijih glavica rasađuju se gušće (20x20 cm), a krupnijih ređe (30x30 cm)

"U zavisnosti od načina proizvodnje rasada, različita je i tehnika rasađivanja. Ukoliko je rasad pravljen u kockama, kocke se ulažu do trećine u zemlju. Ako je rasad pravljen u čašama, tada se ulaže u zemlju", kaže Miljkovićeva i dodaje da se sadnja obavlja ručno i mašinski. Sorte sitnijih glavica rasađuju se gušće (20x20 cm), a krupnijih ređe (30x30 cm).

Višeredne trake za sadnju na većim površinama

Podsetimo da, kao i za ostale kulture tako i za salatu pre bilo kakvog đubrenja treba obaviti analizu zemljišta kao i po preporuci pođubriti i prihraniti. Uobičajeno đubrenje za zemlju pri pH 6.5 i 3-4 odsto humusa bi trebalo da bude sledeća: pred sadnju u zemljište se unesu umerene količine 80-100 g N, 50-70 g P2O5, 120-140 g K2O na 10 metara kvadratnih uz organsko đubrenje tri do pet kilograma po metru kvadratnom.  

Na većim površinama, kako kaže Miljkovićeva, sadnju obavljati u višeredne trake. Malč folije se dosta koriste i daju odlične rezultate. Pre rasađivanja zaliti i kocke i zemljište, a posle rasađivanja zemljište i to sa četiri do pet milimetara vode u kojoj je rastopljeno đubrivo sa povećanim procentom fosfora. Veoma je važno obratiti pažnju na sadržaj azota u zemljištu.

"Veće količine azota mogu uticati na kvalitet listova i na obodu se stvara smeđi prsten. Najbolje je koristiti za pokrivanje objekta kvalitetne,višegodišnje UV folije debljine preko 0,15 mm", kaže stručnjak i dodaje da folije koje imaju antikapajući efekat omogućavaju lakšu kontrolu bolesti.

Posejte salate za berbu od kraja oktobra do početka maja

Sukcesivno prispevanje salate za berbu postiže se u toku zime, bez zagrevanja objekta samo planskomsetvom i pre svega kombinacijom više folija (najčešće dve) i agrotekstila.

"Pošto se proizvodnja u zaštićenom prostoru obavlja u hladnijem delu godine vegetacija salate je duža. Visoke temperature u objektu za vreme sunčanih zimskih dana dovode do kondenzacije vlage i stvaranja pogodnih uslova za pojavu pojedinih bolesti", kaže Miljkovićeva i navodi da bi provetravanje objekta bila osnovna mera nege kojom regulišemo temperaturni režim.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Gajenje salate Mira Miljković Temperaturni zahtevi Proizvodnja rasada Kaljenje Senčenje Malč folija


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]