Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenje salate
  • 30.08.2022. 07:30

Posejte salate za berbu od kraja oktobra do početka maja

Mesec septembar je optimalno vreme za setvu povrća koje ćemo brati tokom kasne jeseni, zime i ranog proleća. Zelena salata, matovilac i rukola su idealni za setvu u ovom terminu.

Foto: Depositphotos/lunamarina
  • 249
  • 18
  • 0

Rana jesen je optimalno vreme setve raznih salata koje ćemo brati od kraja oktobra do početka maja sledeće godine. To su zelena salata, matovilac, gorčica, tušt, rukula, kres salata, mizuna, pak čoi.

Kako bi ih što bolje zaštitili od promenljivog vremena, najbolje da ih uzgajamo ispod agroplatna, u niskim tunelima, plastenicima i drugim tipovima zaštićenog prostora.

Salatama treba puno vlage

Zajedničko za sve vrste je da im treba dovoljno vlage u zemlji kako bi klijali i nikli. Posebnu pažnju posvetiti zaštiti od mraza i puževa, kada je jesen topla i vlažna, ali i od ptica. Nemojte ih saditi i sejati pregusto, jer suvišna vlaga pospešuje pojavu truljenja.

Zelena salata

Najčešće se uzgaja zelena salata. Sorte koje formiraju glavicu imaju nešto dužu vegetaciju, a lisnate kraću. Može da se uzgaja na otvorenom, zatvorenom i u posudama, direktnom setvom ili sadnjom rasada. Do sredine septembra završiti setvu na kontinentu, a na jugu do početka oktobra.

Šta sejemo u jesen? Od zimske salate, preko luka do graška

Međuredni razmak je 20 centimetara, a kada biljčice razviju dva lista, vrši se proređivanje na razmak od pet centimetara. Konačni razmak za salate koje razvijaju glavicu je 20, a za lisnate do 15 centimetara. Prva berba listova može biti već posle 35 dana, a glavica posle 70 dana.

Salatu treba zaštititi od mraza (Foto: Depositphotos/fotokate)

Rukola

U zaštićenom prostoru može da se seje sve do početka oktobra na razmak od dve sedmice. Optimalna temperatura za rast i razvoj je oko 20 stepeni Celzijusa. Odgovaraju joj sunčane lokacije, zaštićene od vetra.

Međuredni razmak je oko 20 centimetara, a u redu oko 10. Dubina setve je jedan centimetar. Treba izbegavati primenu đubriva bogatih azotom. Već posle 40 do 60 dana može da se bere. Na jedan metar kvadratni daje prinos od dva kilograma.

Matovilac

Ova lisnata salata se može sejati tokom cijele godine u kontinuitetu svakih 7 do 10 dana. Veoma je cijenjen zbog velikog sadržaja vitamina C. Izuzetno je otporan na niske temperature.

Niče za sedam do 10 dana pri optimalnoj temperaturi od 10 stepeni Celzijusa. Seje se u redove na udaljenosti oko 10 do 20 centimetara. Koristiti seme staro dve do pet godina, jer ima bolju klijavost nego sveže. Za jedan metar kvadratni biće vam potrebno jedan do dva grama.

Bere se nakon 70 do 90 dana. Dospeva posle zelene salate. Možemo ga brati list po list ili se bere cela biljka.


Tagovi

Uzgoj zelene salate Jesenja setva povrća Setva u septembru Gajenje matovilca Gajenje rukole


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.