Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja presadnica
  • 30.03.2022. 07:30

Kada krenuti sa kaljenjem rasada i navikavanjem na uslove otvorenog polja?

Mlad rasad paprike, paradajza, krastavca i drugih kultura koje su rasle i razvijale se u optimalnim uslovima potrebno je osnažiti postepenim izlaganjem uticaju spoljne sredine.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 277
  • 17
  • 0

Uzgajanje rasada i sadnja na stalno mesto zahtevaju prelazni period u kome se biljke navikavaju na uslove otvorenog polja. Direktnim presađivanjem rasada iz plastenika i staklenika rizikujemo propadanje useva, a sav naš rad oko setve i njegovanja mladih biljaka bio bi uzaludan.

Ovaj period naziva se kalenje i u njemu se biljke postepeno navikavaju na uslove spoljne sredine, odnosno smanjuje se stres od presađivanja.

Rasad koji ne prođe kroz ovu fazu teško se privikava na promene temperature, variranje dostupnosti vode i hraniva, slabije se ukorenjuje, formira manje cvetova što znači manje plodova, biljke su podložnije pojavi oboljenja i napadu štetočina.

Početak kalenja i zasušivanje supstrata

Mlade persadnice paprike, paradajza, krastavca i drugih kultura koje su rasle i razvijale se u optimalnim uslovima potrebno je osnažiti postepenim izlaganjem uticaju spoljne sredine.

Sam postupak započinje oko dve nedelje pre sadnje na stalno mesto i obavlja se postepeno. U zavisnosti od vremenskih prilika potrebno je prilagoditi proces. Minimalna temperatura tokom dana ne sme da bude manja od 12ºC.

S iznošenjem krenite dve nedelje pre sadnje (Foto: Depositphotos/rumifaz)

Zalivanje se postepeno smanjuje kako bi došlo za zasušivanja supstrata. Zalivna norma se povećava kao i razmak između zalivanja. Tako se podstiče koren da raste u potrazi za vodom. U samoj stabljici smanjuje se sadržaj vode, a povećava mineralnih materija. To čini celu biljku jačom, otpornijom na spoljne uslove, bolesti i štetočine.

Postepeno privikavanje

Kako vreme postaje toplije rasad kreće da se provetrava, odnosno izlaže spoljašnim uslovima. Na početku se provetravanje obavlja tokom dana u kratkom terminu, a zatim se produžava vreme u kome su izložene spoljnoj sredini.

U drugoj nedelji, ako vreme to dozvoljava, ne pokriva se ni tokom noći. 

Crna noga: Kako sprečiti propadanje rasada povrća i cveća?

Presadnice koje su prošle kaljenje imaju jaku i debelu stabljiku, s kratkim internodijama, listovi su tamnozeleni, korenje dobro razvijeno i zdravo.

Presađivanje na stalno mesto

Dan pre presađivanja obavlja se zalivanje. To će obezbediti lakše vađenje iz posude ili saksije i što manje oštećenje korena.

Dan pre sadnje zalijte rasad (Foto: Depositphotos/simazoran)

Za neke kulture je neophodno prikraćivanje kako bi se obezbedilo bolje ukorenjavanje. Takav slučaj je sa zelenom salatom, prazilukom, kupusom. Mlade biljke se prikrate na 1/3 i pazimo da se ne oštete tačke rasta.

Komšije u vrtu: Idealno je saditi biljke sa plitkim korenjem pored onih sa dubokim

Sadnja toploljubivih kultura na otvoreno se obavlja kada prođe opasnost od mraza. U ovu grupu spadaju: paradajz, paprika, krastavac, bamija, tikvica. Dok se vrste poput ranog kupusa i zelene salate mogu presađivati ranije. Njima ne odgovara kasna sadnja.


Tagovi

Kalenje Rasad povrća Presadnice Sadnja presadnica Privikavanje Zalivanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.