Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje povrća
  • 14.07.2018. 11:30

Kako čuvati povrće nakon branja?

Čuvanje povrća počinje u trenutku berbe, pa sve do momenta korišćenja, razgradnje ili propadanja. Za uspešan proces čuvanja povrća naročito je važna pravovremena berba. U nekim slučajevima se zbog neblagovremene berbe može izgubiti čak 30%-50% ukupnog roda.

Foto: Flickr / ximena
  • 2.157
  • 94
  • 0

Čuvanja povrća počinje u trenutku berbe, pa sve do momenta korišćenja, razgradnje ili propadanja. Za uspešan proces čuvanja povrća naročito je važna pravovremena berba. Vreme berbe zavisi od vrste i sorte povrća, ali i od mogućnosti dozrevanja, daljine tržišta odnosno dužine transporta. U nekim slučajevima se zbog neblagovremene berbe može izgubiti čak 30-50% ukupnog roda. Gubici u kvantitetu i kvalitetu nastaju i u periodu između berbe i trenutka upotrebe. Do gubitka tokom čuvanja svežeg povrća dolazi zbog:

  • isparavanja; 
  • disanja; 
  • produkcije etilena; 
  • fotosinteze;
  • rasta i razvoja;
  • transpiracije;
  • fizioloških, fizičkih i patoloških povreda. 

Procesi metabolizma se nastavljaju i nakon branja

Najvažnija osobina ubranog svežeg povrća je da ono živi i da se u njemu nastavljaju procesi metabolizma, naglašava Olivera Sekulić iz PSS Sombor. Uspešno smanjenje tih gubitaka podrazumeva poznavanje bioloških osobina vrste i činilaca spoljne sredine, koji dovode do oštećenja kao i primenu tehnike čuvanja koja će usporiti starenje. U optimalnim uslovima čuvanja pojedino povrće može da se čuva nekoliko nedelja, dok u običnim uslovima ono opstaje samo nekoliko dana. 

Klasifikovati povrće prema podložnosti propadanju

Zbog razlika u osetljivosti na čuvanje, ističe se potreba za odvajanjem povrtarskih vrsta na one koje su više podložne propadanju. Klasifikacije prema biljnim organima ili fazama razvoja nisu strogo određene. Na primer temperature čuvanja za slatki krompir i cveklu su potpuno različite, iako su obe korenaste vrste. Zato samo poznavanje prirode ubranog povrća omogućava da se pretpostavi njihovo ponašanje tokom čuvanja.

Neophodno poznavanje mogućnosti čuvanja

Zbog ograničenih skladišnih kapaciteta proizvođači često čuvaju različito povrće zajedno. U slučaju združenog čuvanja treba znati da se može kombinovati samo ono povrće koje je kompatibilno, odnosno koje se slaže. Pošto se često zajedno čuvaju povrće i voće neophodno je poznavati i mogućnosti čuvanja takvih kombinacija.

Primer moguće kombinacije je čuvanja kupusa, celera, šargarepe ili crnog luka zajedno sa jabukama i kruškama, dok čuvanjem sa krompirom jabuke i kruške dobijaju neobičan ukus. Miris jabuka redovno apsorbuju jaja, mlečni proizvodni i meso. Crni luk i krompir moraju se čuvati odvojeno. 

Povrće osetljivo na etilen čuvati odvojeno od drugog povrća

Mnoge vrste proizvode etilen koji može da izazove neželjne efekte pri združenom čuvanju. Nepoželjni efekti ogledaju se u odbacivanju listova, žutilu, ubrzanom starenju itd. Zbog toga povrće i voće koje je osetljivo na etilen (šargarepu, kupus, zelenu salatu, boraniju, lubenicu i krastavac) ne bi trebalo čuvati zajedno sa povrćem i voćem koji produkuju taj gas. Povrtarske vrste koje stvaraju etilen su paradajz i dinja, a od voćnih vrsta to su: jabuka, kruška, šljiva, breskva i nektarina. Etilen ubrzava zrenje mnogih vrsta, a njegov uticaj na zrenje odvija se znatno sporije pri 0°C.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Šargarepa

Šargarepa

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korenasto povrće cenjena je posebno zbog vitaminskih i mineralnih sastojaka.... Više [+]

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, koren, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvetnu stabljiku, cvet, plod i seme.... Više [+]

Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Povrće Povrtarstvo Čuvanje povrća Temperatura Krompir Crni luk Šargarepa Zelena salata Kupus Cvekla Etilen


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D