Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upravljanje etilenom
  • 10.12.2017. 13:00

"Harvista" za bolji kvalitet jabuke

Proizvodnja etilena ne može da se zaustavi, međutim, može da se uspori. U tome pomaže tehnologija koja dolazi iz Poljske - "Harvista".

Foto: Biljana Nenković, Aleksandra Kekić
  • 620
  • 45
  • 0

Poznato je da jabuke, kruške i šljive proizvode etilen (C2H4), međutim, ukoliko on dolazi spolja, utiče na osetljive vrste. One brže sazrevaju, odnosno, ubrzava se disanje biljaka, a to dovodi do gubitka čvrstine ploda, pojave masnoće na kori, promeni boje, pojavi parazitskih oboljenja i tako dalje.

Kako zaustaviti rano zrenje?

Proizvodnja etilena ne može da se zaustavi, međutim, može da se uspori. To se postiže:

  • hlađenjem voća (maksimalno jedan dan od berbe, postepeno. Na primer, zlatni delišes se sa temperature od 4 do 5 stepeni, spušta svake nedelje za po jedan stepen, do ciljanog jednog stepena);
  • smanjenjem kiseonika u komorama (što niži kiseonik, a što više ugljen dioksida, sve dok to ne šteti plodovima);
  • korišćenjem odgovarajućih sredstava.
Badovinski: Moguće je usporiti etilen

"Ranu proizvodnju etilena izaziva i stres koje biljke pretrpe tokom grada ili suše. Zbog toga su veoma važne protivgradne mreže, kao i navodnjavanje. Ukoliko se one ne koriste, može biti problema kod čuvanja i skladištenja voća", rekao je na "Savetovanju o savremenoj proizvodnji voća" u Novom Sadu Przemislav Badovski (Pryzemislaw Badowski) iz kompanije "Agrofresh" iz Poljske.

Kada obaviti berbu jabuke?

Idealno vreme za berbu voća je pre intenzivne proizvodnje etilena, a to zavisi od vrste voća. Ukoliko se to ispoštuje, i životni vek u hladnjači je duži. Tako se jonagold, crveni delišes i zlatni delišes beru u isto vreme, odnosno tokom septembra. Braeburn, fudži i greni smit beru se tokom oktobra. Međutim, i ovo je promenjivo u odnosu na region i klimatske promene.

Harvista odlaže sazrevanje

Kompanija iz Poljske pronašla je rešenje u vidu tehnologije "Harvista", koje ciljano odlaže berbu. Tajna je u formuli C2H6. Ona usporava razvoj skroba, odlaže sazrevanje, čuva gustinu ploda, kiseline i slično. Optimalni period berbe je duži, a u isto vreme nastavlja se rast ploda. Voće ima bolju boju, a i kvalitet je poboljšan.

"Ovu tehnologiju koristimo u SAD i Kanadi, primenjujući je iz aviona i helikoptera, uz 100 litara vode po hektaru. U Evropi i Turskoj je na probi i koristimo atomizere. Nadamo se da ćemo je uskoro registrovati i u Srbiji", rekao je Badovski i dodao da je važna kontrola kvaliteta plodova u svim fazama, jer je cilj prodati voće po što većoj ceni.

Smatra da Srbija ima dobro obrazovane proizvođače, koji su voljni da rade u ovoj oblasti, kao i da je primetio da je dobra koordinacija između rada u voćnjaku i same hladnjače.

Foto: Biljana Nenković, Aleksandra Kekić


Tagovi

Pryzemislaw Badowski Agrofresh Jabuke Zrenje Berba Odlaganje berbe Etilen


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.