Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sadnica
  • 24.02.2023. 07:30

Kako izbeći probleme u proizvodnji rasada?

Greške koje napravimo mogu dovesti do propadanja svih sadnica.

Foto: Depositphoto/surkovdimitri
  • 1.315
  • 75
  • 0

Pred uzgajanjem rasada su mnogobrojni izazovi na koje moramo obratiti pažnju, a greške koje napravimo mogu dovesti do propasti proizvodnje. Ovo je osetljiva faza u razvoju povrća, lekovitog, začinskog i ukrasnog bilja.

Obezbedite optimalne uslove

Starost semena može biti jedan od razloga što je izostalo nicanje ili je nikao mali broj biljaka. Možemo reći da što je seme sitnije to se smanjuje njegova vitalnost. Prisustvo inhibitorskih materija i uslovi čuvanja dodatno mogu uticati na klijavost. Tako seme celera korenaša gubi klijavost već posle 1,5 godine zbog materija koje inaktiviraju procese klijanja u samom semenu.

Loši uslovi čuvanja, sadržaj primesa, odnosno nečistoća, izbor supstrata, dezinfekcija i aktivacija semena su faktori koji mogu dovesti do smanjenog nicanja. Čuvamo ga u suvim prostorijama, a temperatura vazduha zavisi od biljne vrste. Ne pogoduju niske i previsoke vrednosti, kao ni kolebanje. Dezinfikujte supstrat i seme. To će sprečiti pojavu mnogih oboljenja koji dovode do propadanja rasada.

Previše i premalo vlage mogu dovesti do propadanja sadnica (Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net)

Ishrana mladih biljaka je od velike važnosti. U prvim danima razvoja one koriste rezerve hraniva u semenu. Njihov korenov sistem nije dovoljno razvijen. Zbog toga supstrat treba da je bogat hranivima koja će obezbediti početni rast. Za klijanje i nicanje koristi se onaj manje granulacije, dok se za pikiranje upotrebljava veća.

Zaštita od biljnih bolesti je još jedan bitan faktor. Prouzrokovači su gljivice, bakterije i virusi. Poleganje rasada, trulež korena, trulež prizemnog dela stabljike, crna noga, plamenjača, pegavost, pepelnica su samo neka od oboljenja koja se mogu javiti tokom proizvodnje. Dezinfekcija supstrata i semena smanjuje rizik od pojave. Temperatura i vlažnost treba da budu u optimalnim vrednostima za svaku vrstu kako bi smanjili rizik od infekcije.

Setva krastavca zavisi od vremena i mesta sadnje

Nedostatak svetlosti dovodi do izduživanja sadnica. Slabi njihova mehanička struktura i one poležu. Takve biljčice su podložne napadu patogena. Protežu se prema izvoru svetlosti. Kako bi izbegli ovu pojavu potrebno je obezbediti dobru osvetljenost, a biljke se ne smeju posejati pregusto.

Obratite pažnju na intenzitet i obim zalivanja. Previše i premalo vlage mogu dovesti do propadanja sadnica. Kada je previše vlage dolazi do truleži korena, nadzemni deo postaje bled, koren se slabo razvija. Nedostatak vlage izaziva gubitak turgora. Voda treba da je sobne temperature i kvalitetna. Ako sadrži previše soli to će dovesti do formiranja sloja na površini supstrata ili pokorice koja guši sadnicu.

Pikiranje ili presađivanje

Pikiranje ili presađivanje može izazvati šok, odnosno stres kod biljke koja prestaje rasti i razvijati se. Neke vrste ne vole da im se koren čupa i povređuje. Takav slučaj je s patlidžanom i krastavcem. Zbog toga ih je najbolje uzgajati u većim posudama kako bi izbegli pikiranje.

Svakoj sadnici posle pikiranja i sadnje na stalno mesto je potreban period da se oporavi i privikne na nove uslove. Obezbedite im povoljne uslove, a one će posle tri ili četiri sedmice nastaviti rast.


Tagovi

Rasad Proizvodnja rasada Starost semena Bolesti rasada


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.