Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika
  • 22.06.2024. 10:00

Kako papriku prihranjivati tokom većih potreba za vodom?

Kao i kod svake druge biljke i kod paprike je neophodno obezbediti dovoljno hrane tokom celog vegetacionog perioda, a naročito u vreme povećanih potreba za vodom.

Foto: Đorđe Lalić
  • 2.392
  • 194
  • 0

Paprika je najosetljivija na nedostatak zemljišne vlage posle presađivanja i u fazi cvetanja i razvoja plodova. Nakon ukorenjavanja papriku treba zaliti sa oko 20-30 l/m<sup>2</sup>. Kontrolu stanja useva obaviti nakon pet do sedam dana i ako je potrebno popuniti prazna mesta i ponoviti navodnjavanje, navodi stručnjak za povrtarstvo PSSS Kraljevo Gordana Marušić.

Navodnjavanje može biti sistemom kap po kap, koji se smatra i najefikasnijim jer obezbeđuje optimalan odnos vode i vazduha u zemljištu, kao i dobro ukorenjavanje biljke. Preko ovog sistema, ukoliko je potrebno prihranjivanje mogu se dodati vodotopiva mineralna đubriva.

Tradicionalni sistem navodnjavanja je potapanjem i brazdama, dok se veštačka kiša koristi samo u slučaju da ne postiji druga mogućnost, naglašava Marušićeva.

Uz kvalitetno navodnjavanje do visokih prinosa paprike

Važnost navodnjavanja za Agroklub ranije je istakao i proizvođač iz Prigrevice kod Apatina Dejan Čula. Kod ovog povrća je bitno da konstantno ima vode, pogotovo kada je u cvetu, ali i tokom plodonošenja i zametanja plodova.

Kako prihraniti?

Kao i kod svake druge biljke i kod paprike je neophodno obezbediti dovoljno hrane tokom celog vegetacionog perioda, a naročito u vreme povećanih potreba za vodom.

Svaka faza podrazumeva i određenu količinu hraniva. Tokom ukorenjavanja, potrebno je dodati fosfor (1:4:1) čime se pospešuje razvoj korena, a njegov značaj se povećava ukoliko je zemljište hladnije. Fosfor je bitan i konstantno prisutan sve do i tokom cvetanja.

Navodnjavanje može biti sistemom kap po kap (foto: Julijana Kuzmić)

Nakon ove faze, dolazi do početnog porasta i zametanja plodova. Tada je neophodno obezbediti ujednačen odnos NPK hraniva (1:1:1), sve do početka intenzivnog cvetanja i oplodnje. Do prve berbe treba dodavati kalijum i azot (2:1:3), čime se pospešuje boja, ukus, kvalitet i trajnost plodova, ističe kraljevački stručnjak.

Pojačati kalijum do kraja berbe

Potrošnja azota se povećava sa povišenim temperaturama i jačom svetlošću. Tokom intenzivnog plodonošenja, pa do kraja berbe, treba učestaliti kalijum (2:1:4). Fertigacijom i folijalnom prihranom treba dodavati i kalcijum jer njegov nedostatak dovodi do truleži na vrhu ploda.

Do kraja berbe, povećati unos kalijuma (foto: Njegoš Stojadinović)

Nakon svakog prihranjivanja neophodno je navodnjavanje, zbog unošenja đubriva u zemljište, kao i međuredno kultivisanje i okopavanje, čime se omogućava dostupnost azota biljkama.

Folijalna prihrana je takođe poželjna jer se njome obezbeđuje bolji porast, ali i zdravstveno stanje biljke, zaključuje Gordana Marušić.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Navodnjavanje paprike Gordana Marušić Prihranjivanje paprike Folijalna prihrana NPK u ishrani paprike Kap po kap Dejan Čula


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...