Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crna rotkva
  • 02.09.2022. 07:30

Kako pravilno izvaditi i čuvati crnu rotkvu?

Vadi se po vedrom danu kada zemljište nije prevlažno. Pre skladištenja potrebno je obaviti pripremu i sortiranje.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 351
  • 9
  • 0

Rotkva (Raphanus sativus var. niger) se ističe u pogledu hranljivih materija, korisnih vitamina, minerala, ali i svojim jedinstvenim ukusom.

Uglavnom se koristi za pripremu sveže salate ili u narodnoj medicini. Može da se čuva dugo tokom zime, a za tu namenu će najbolje odgovarati kasne, zimske sorte.

Vađenje iz zemlje i sušenje

Za berbu su spremne kada im vrh zadebljalog korena izviri na površinu. Posao se obavlja po vedrom danu, kada zemljište nije prevlažno. Vlažne i prljave rotkve brzo propadaju.

Kod iskopavanja sprečiti oštećenja i lagano očistiti od zemlje. Pre skladištenja potrebno je obaviti pripremu i sortiranje. Lisna rozeta se odreže na visini od četiri centimetra. Ostavljanje listova dovodi do isparavanja vode i pojave sunđeraste strukture. Mekano korenje ne treba skladištiti, kao ni oštećene i sa znakovima oboljenja.

Posle toga pristupa se sušenju, kao u slučaju krompira. U tom periodu dolazi do zrenja i jačanja površinskog sloja. Ako bi sveže iskopane stavili u skladište, veoma brzo bi se razvila buđ i plodovi bi postali nejestivi. Za sušenje odaberite suvo, senovito, prozračno mesto.

Šta je važno kod vađenja, sušenja i skladištenja krtola krompira?

Uslovi skladištenja

Pre skladištenja potrebno je prosušenu rotkvu pripremiti i rashladiti, jer unošenje u hladnu prostoriju i nagli pad temperature izaziva stres i propadanje. Najmanje 24 časa treba je držati na tamnom mestu čija je temperatura niža od spoljašne, a viša od temperaturnog režima u skladištu.

Optimalna temperatura tokom čuvanja je od jedan do dva stepena Celzijusa, vlaga do 80 odsto, a osigurajte i dobru ventilaciju. Suvišna vlaga izaziva truljenje, a presuv vazduh dovodi do isušivanja.

Pre skladištenja lisnu rozetu odrežite na visini od četiri centimetra. Nakon toga rotkvu prosušite, kao kod krumpira. 

Može se čuvati na balkonu i terasi umotana u papir i poređana u kartonsku kutiju. Najbolje je potrošiti pre mraza i negativne temperature, jer lako izmrzava. U frižideru se čuva u perforiranim vrećicama, najduže do mesec dana.

Možemo je čuvati u navlaženom pesku. Na dno posude se stavlja sloj peska debljine tri centimetra, zatim korenje, koje ne sme da se dodiruje, i opet pesak. Tako se ređaju slojevi, a na vrhu mora biti pesak.

Ne čuvajte ih pored jabuke i kruške, jer će izazvati njihovo propadanje i promenu ukusa. Može da se čuva zajedno sa šargarepom i krompirom.


Povezana biljna vrsta

Rotkva

Rotkva

Engleski naziv: Black radish | Latinski naziv: Raphanus sativus L. var. niger (Mill.) S. Kerner

Rotkva je dvogodišnja je biljka. U prvoj godini razvije hipokotilsku krtolu, u donjem delu je koren, a na vrhu vrlo skraćena stabljika s rozetom izduženog, dlakavog lišća. Krtola... Više [+]

Tagovi

Rotkva Crna rotkva Skladištenje rotkve Čuvanje rotkve Vađenje rotkve


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.