Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 18.03.2023. 09:00

Koje su najznačajnije zemljišne štetočine krompira?

Sve se više zabranjuje upotreba aktivnih materija, među kojima su i zemljišni insekticidi. Adekvatne zamene još nema.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 3.360
  • 213
  • 0

U poslednje vreme u povrtnjacima velike štete pričinjavaju insekti koji borave u zemljištu, dakle zemljišne štetočine. Najveće štete nanose korenastim i krtolastim, ali i drugim gajenim kulturama presecajući koren ili stabljiku, odnosno njen početni deo koji se nalazi pri zemlji.

Najznačajnije zemljišne štetočine krompira su: žičari, rovac, podgrizajuća sovice, grčice hrušta i druge.

Larva skočibuba

Žičari su jedna od najopasnijih štetočina u zemljištu. Radi se o larvi skočibuba, a naziv su dobili po žici na koju najviše podsećaju. Naročito su prisutni u zemljištu gde su ranije bile zasnovane livade ili pašnjaci, te gde se sejala lucerka i druge deteline ili detelinsko-travne smeše.

Žičari su prisutni u svim uzgojnim područjim (Foto: Depositphotos/VladK213)

Imago žičara boravi na cvetovima livada, gde polaže jaja u zemlju. Imaju ciklus razvoja jedne generacije kroz više godina, razvoj larve traje dve do četiri godine. Žute su boje uskog i tvrdog tela, dostižu dužinu do 35 mm.

Hrane se korenom biljaka i veoma su opasne štetočine krompira, ali i mnogih drugih povrtarskih i ratarskih kultura. Buše koren ili krtolu krompira hraneći se njegovim sadržajem, pri čemu on može biti potpuno ispresecan hodnicima i bez tržišne vrednosti. Prisutni su u svim uzgojnim područjima.

Hrušt izgriza krtolu

Druga važna štetočina krompira je hrušt odnosno njegova larva. Češće se nalazi u brdskim područijima gde se krompir uzgaja na višoj nadmorskoj visini. Štete pričinjavaju larve (grčica) koji celi svoj život provode u zemljištu, a njen razvoj traje tri do četiri godine.

Hrušt se neretko hrani i vrežom (Foto: Bigstockphoto/Yastremska)

Larve hrušta su veće i šire, bele boje, nalaze se u zemljištu savijene zbog čega su i dobile naziv, ne buše hodnike već izgrizaju površinski deo krtole, koji ubrzo propada. Neretko se hrane i vrežom.

Obe štetočine prezimljavaju u zemljištu, a ishranu započinju kad temperatura zemljišta dosegne između osam do 10 stepeni Celzijusa.

Sovice i rovac

Podgrizajuće sovice ili sovice podzemljuše takođe pričinjavaju štete na krtoli krompira. To su leptiri koji se hrane cvetovima korova, a nijhove larve, odnosno gusenice, žive u zemljištu i pričinjavajući štetu u povrtnjacima pregrizajući biljke rasada.

Rovac takođe pripada ovoj grupi, voli propusna i umereno vlažna zemljišta pa se češće nalazi pored reka ili u zemljištima koja se natapaju. Štetu pričinjava i imago i larva, hraneći se podzemnim delovima biljaka (krtole, koren, lukovice i drugo). Ne voli svetlost, a u zemljištu pravi hodnike pri čemu preseca ili oštećuje organe biljaka.

Zaštita krompira

Pre pristupanja bilo kakvim merama zaštite trebalo bi pristupiti pregledu zemljišta. U slučaju prisustva larvi štetočina trebalo bi primeniti granulisane insekticide i to uz obaveznu inkorporaciju u zemljište.

Odlične rezultate je dao insekticid Force koji se primenjuje pre setve u dozi od 12 do 16 kg /ha. Sadrži aktivnu materiju triflutrin, a u svom sastavu ima 10 odsto azota, 44 odsto fosfora te mikroelemente magnezijum tri odsto i cinka dva odsto, a pored toga što je insekticid, on je i đubrivo za startni razvoj s izraženim sadržajem fosfora. Ranije je u ponudi bio veći broj zemljišnih insekticida koji su bili više u granulisanom obliku, ređe u tečnom.

Koje biljke štite usev krompira?

Međutim, sve se više zabranjuje upotreba aktivnih materija, među kojima su i zemljišni insekticidi, a adekvatne zamene istim dozvoljenim preparatima još nema, tako da je problema sa štetočinama na terenu sve više.

U ponudi su takođe i bio preparati. Zemljište treba tretirati, odnosno inkorporirati insekticid (ako se radi o granulisanom) pre sadnje. 


Tagovi

Zemljišne štetočine Štetočine krompira Hrušt Podgrizajuće sovice Rovac Zaštita krompira Žičari


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D